29 януари 2023, неделя

Неделя 15 след Неделя подир Въздвижение на Закхея. Пренасяне мощите на св. Игнатий Богоносец. Св. мчк Димитрий Сливенски. Гл. 8,утр. ев. 11, ап. 1 Тим. 4:9-15 (с. 291), лит. ев. Лк 19:1-10
church

Йеромонах Мелетий и проф. Мария Йовчева в „Живото слово“ за празника на българската просвета

| Автор: Софийска света митрополия

2022-05-25.jpg

Тази седмица предаването „Живото слово“ е посветено на Деня на българската азбука, просвета и култура, на славянската книжнина и на светите братя Кирил и Методий, частици от чиито мощи посрещнахме в София.

За духовно-просветното дело на славянобългарските равноапостоли, за паметта и отзвука му в днешния ден ще разговаряме с йеромонах Мелетий, зам. ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“.

След него в студиото посрещаме проф. Мария Йовчева, старобългарист и преподавател в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя ще ни разкаже повече за азбуката, езика и мисиите на светите братя, както и за ролята на българската държава в опазването и разпространението на тяхното велико дело.

Водещ на днешния брой е Пламен Михайлов.

+++

Предаването „Живото слово“ можете да слушате всяка сряда от 20:30 ч. с повторения в петък и неделя по същото време, както и от 3:00 ч. през нощта, на адрес: https://radio-glas.mitropolia-sofia.org . Запис на предаването и архивните броеве вече можете да чуете в плейлист „Живото слово“ , както и на канала на Радио „Епархийски глас“ в Спотифай.