15 юни 2024, събота

Св. прор. Амос. Св. мчк Исихий Доростолски. Св. Ефрем, патр. Сръбски, българин
church

Заупокойни богослужения по повод изпълването на три месеца от кончината на Българския патриарх Неофит

| Автор: Българска патриаршия

IMG_8199.00_09_57_16.Still001.jpg

"Винаги да се молим за Българския патриарх Неофит и така да изпълняваме синовния си дълг към него", каза в словото си Врачанският митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод на БПЦ в края на заупокойните богослужения по повод изпълването на три месеца от кончината на Българския патриарх Неофит. 

Заупокойната света литургия, панихида и трисагий бяха отслужени в митрополитската катедрала "Св. Неделя" в София. Митрополит Григорий съслужи с Преосвещените епископи Мелнишки Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишки Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницки Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, Велбъждски Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архим. Януарий, игумен на Искрецкия манастир, архим. Никодим, столични духовници, храмовото свещенство и дякони водени от протодякон Иван Петков. 

Песнопенията бяха изпълнени от хора при митрополитската катедрала "Св. Неделя". В края на Заупокойната света Литургия бе отслужена и панихида, а на гроба на патриарх Неофит и трисагий. Да се помолят за упокоилия се предстоятел на Българската църква дойдоха и десетки православни християни. 

На 13 юни се изпълват три месеца от кончината на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който почина на 13 март т.г. Той остави дълбока следа в живота на Българската православна църква със своето смирение, любов, честност и миролюбие. 

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!