19 април 2024, петък

Преп. Йоан Ветхопещерник (Прежд. лит.) (вечерта – Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист) (Тип. с. 439)
church

Православна мисъл

САТАНИНСКИЯТ ПРАЗНИК ХЕЛОУИН

halloween babies-youtube.jpg

Снимка: YouTube

Сатаната, демоните и сключилите сделка с тях желаят човечеството да се изражда в лесно манипулируем „човекопоток", пропит от стремеж към физическо оцеляване,  чувствени удоволствия, егоизъм, материални богатства и суета. Съвременният глобализиращ се свят пречи на човечеството да се развива според заложения в него Божи образ за достигане на Божие подобие и моделира „човешкия материал" така, че в неговия живот да няма място за истинския Бог, за истинската Църква, за истинските светии, за истинското семейство, за истинския човек, за истинския ближен.

Това активно сатанинско мероприятие се изпълнява на политическо, икономическо, религиозно, образователно, културно, психологическо, медийно и много други равнища. Пред народните маси то се реализира под маската на съвременната „гражданска религия" с нейния култ към „европейските и глобалните ценности", към безличните идеали на модерната демокрация, разчупването на границите (вкл. границите между религиите), човешките права... А те включват и такива извращения като гей-парадите, протестантските ритуали по „венчаване" на хомосексуалисти, осиновяването на деца от хомосексуални „семейства", легализирането на педофилски партии (напр. в Холандия), повсеместната законност на детеубийствата - абортите и прочие мерзки дела. Живеем в свят, който превръща греха в ценност и норма. В този богоборчески сценарий ключов елемент е и „светският празничен календар", който се стреми здраво да ни приземи, та постепенно да подмени и измести църковния календар, който ни въздига към Бога, приобщава ни към Неговите дивни явявания и деяния сред нас, открива ни пътя на светостта и тайната на Божието спасение. И тъй като „гражданската религия" и „светският празничен календар" в по-голямата си част се противят на Истината, Която не е безлична, а е самият безгрешен Христос, те с голяма дързост ни предлагат „празници", които вече преминават в откровен сатанизъм.

История и произход на Хелоуин

Такъв ярък „празничен" елемент в живота на съвременното общество е  демоничното зрелище Хелоуин. Преди да поговорим за това как Хелоуин осатанява човека, нека разгледаме произхода на името и историята на „празника". Наименованието Хелоуин произхожда от средновековния английски език и представлява алтернативно произнасяне на израза „All Hollow's Eve". Така римокатолиците наричат нощта на Вси (всички) светии - 31 октомври срещу 1 ноември. А всъщност до 8 век празникът „Всех святих", както е известен в православния свят, се е празнувал и на Изток, и на Запад в Първата неделя след Петдесетница (т.е. като подвижен летен празник с варираща дата, но винаги 57 дена след Великден, който също е подвижен празник). Днес все така Православната Църква почита всички православни светии именно в тази неделя. Заради вкоренените келтски езически традиции в Западна Европа Римските папи Бонифаций IV в 609 г. и Григорий ІІІ (731-741) самоволно решават да преместят почитането на Вси светии на 1 ноември. Така те са се надявали, че ще обезсилят традициите на друидите (келтските жреци и магьосници) и езическите келтски вярвания в магически отвъден свят, в разни митични същества, демони, божества. Почитта към тях е била запазена в различни западни региони на християнизирания вече европейски континент, както и в Британия и Ирландия. Датата и основата на Хелоуин имат предхристиянски произход. Още преди Рождество Христово, а и след това, келтите празнували своята Нова Година - Самайн - в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември. Празникът Самайн бележел за тях края на светлата (лятната) част и началото на тъмната (зимната) част в годината.

halloweencity.jpg

Снимка: Wikipedia

„Свещеният" огън, който се палел за ознаменуване на този момент от годишния кръг, се пренасял в тикви, за да не се докосне до земята, да не се профанизира и да не изгасне.

31 октомври срещу 1 ноември бил моментът, както келтите вярвали, когато между отвъдния свят и земния свят границите се размивали. В резултат на това живите можели да преминават в отвъдните селения, а от там в света на живите съответно прииждали умрели герои, митични персонажи, множество „богове" и „богини". Нощта на Самайн се свързвала със загадъчни или страховити събития, които са описани в келтските митове и легенди. В наше време дори има новоезичници (паганисти), друидски ордени и други подобни религиозни общности (у нас - Общество „Дъбова порта"; Сдружение „Келтско наследство"), които празнуват келтския Самайн, но не и римокатолическия празник на Вси светии. /.../ днес на Запад по-скоро доминират езическо-сатанинските елементи в тази нощ, отколкото темата за всички светии. Нещо повече - даже и благочестивите римокатолици не са усвоили смисъла на римокатолическия празник Вси светии, което се доказва от факта, че на този ден те ходят на гробищата и там естествено почитат не светиите, а своите починали сродници. /.../

Vsi svetii katolici grobishta.jpg

Снимка: Интернет

Като изключим новоезичниците келтомани, някои от последователите на движението уика, както и суеверните човеци, вярващи в привидения и духове, по-голямата част от съвременните хора, които празнуват Хелоуин, не влагат съзнателно религиозен смисъл в него, въпреки несъмнената му религиозна същност. За тях Хелоуин е колоритен карнавал или обикновено подражателство; или ден, в който упражняваш демократичното си „право" да бъдеш грешен и показно зъл; предизвикателство към това, от което обикновено се страхуваме; дяволита, но „безобидна" според тях игра; средство за временно освобождаване от бремето на сивите делници; ексцентричен начин на забавление; и може би - неосъзнато влечение към грозотата и тлението с цел да възвърнеш вкуса си към нормалния живот, т.е. след края на „празника" да се почувстваш „по-жив" и „надлъгал" смъртта... В цяла Европа този „празник" се утвърждава в продължение на столетия и безапелационно засенчва римокатолическия ден на Вси светии. В САЩ Хелоуин е пренесен ок. 1800 г., придобива масова популярност в средата на 19 век, а днес се празнува от хора с най-различен етнически и религиозен произход.

Същност и въздействие на „празника" Хелоуин

В Стария Завет Господ заръчва чрез св. пророк Моисей да не скланяме сърцето си към езически вярвания, прескачане на огньове, гадания, викане на мъртви (медиумизъм, спиритизъм, контактьорство): „не бива да се намира у тебе (такъв), който прекарва сина си или дъщеря си през огън, предсказвач, гадател, вражач, магьосник, омайник, ни който извиква духове, ни вълшебник, нито който пита мъртви; защото, всеки, който върши това, е гнусен пред Господа" - (Втор. 18:10-12, срв. Лев.18:3).

В Новия завет св. апостол Павел прозорливо поучава всички нас така: „Делата на плътта са известни; те са: прелюбодейство, блудство, нечистота, разпътство, идолослужение, магии, вражди, свади, ревнувания, гняв, разпри, разногласия, (съблазни,) ереси, завист, убийства, пиянство, срамни гощавки и други такива; отнапред ви казвам, както и по-преди ви казах, че, които вършат това, няма да наследят царството Божие" (Гал. 5:19-21).

halloween-dinner-party-thealisonshow.com.jpg

Снимка: thealisonshow.com

От друга страна разполагаме и с разяснението на самия наш Господ Иисус Христос, Който ни уверява чрез притчата за богаташа и бедния Лазар, че „размяната на гости" между света на живите и света на мъртвите е невъзможно. „Умря сиромахът, и занесоха го Ангелите в лоното Авраамово; умря и богаташът, и го погребаха; и ада, когато беше на мъки, подигна очите си, видя Авраама отдалеч и Лазаря в лоното му и, като извика, рече: отче Аврааме, смили се над мене, и прати Лазаря да намокри края на пръста си във вода и да ми разхлади езика, защото се мъча в тоя пламък. Авраам пък рече: чедо, спомни си, че ти получи вече доброто си приживе, а Лазар - злото: сега пък той тук се утешава, а ти се мъчиш; па освен това между нас и вас зее голяма пропаст, та ония, които искат да преминат оттук при вас, да не могат, тъй също и оттам към нас да не преминават. А той рече: моля ти се тогава, отче, прати го в бащината ми къща, защото имам петима братя, та да им засвидетелствува, за да не дойдат и те в това място на мъката. Авраам му рече: имат Моисея и пророците: нека ги слушат. А той рече: не, отче Аврааме, но ако някой от мъртвите отиде при тях, ще се покаят. Тогава Авраам му рече: ако Моисея и пророците не слушат, то и да възкръсне някой от мъртвите, няма да се убедят" (Лука 16:22-31). А в Църквата имаме Този, Който възкръсна и е повече от Моисея и пророците, но човеците и Него не слушат. А Христос ясно ни се откри: „Аз съм възкресението и живота" и „всеки, който живее и вярва в Мене, няма да умре вовеки" (Йоан 11:25-26).

VuzkresenieXristovo1.JPG

Възкресение Христово

Хелоуин загърбва милостивото Божие откровение за живота след живота и се вихри в демоничната опияненост от смъртта! Хелоуин е апотеоз на тлението и безизходицата на безбожните сърца, в които не грее благодатният пламък на надеждата за блажен вечен живот с Бога и Неговите светии.

Осатаняване и погубване на човека

Хелоуин е особено неприемлив за православното съзнание поради това, че той предлага на децата и възрастните директна среща с демоните - поднебесните духове на злобата, които според Свещеното Писание търсят всякакви начини да погубят човека. Подмяната на истината в Хелоуин се състои в това, че този "псевдопразник" се опитва да ни приучва да не се отвращаваме от демоните и да не възприемаме смъртта като драматична последица от греха, а като маскарад, безобидна игра и забава (англ. fun). [срв. http://www.bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=550] Строго, но истинно звучат евангелските слова на Иисус Христос: „Ваш баща е дяволът; и вие искате да изпълнявате похотите на баща си. Той си беше открай човекоубиец и не устоя в истината, понеже в него няма истина. Кога говори лъжа, своето говори, защото е лъжец и баща на лъжата. А понеже Аз говоря истината, не Ми вярвате. Кой от вас ще Ме укори за грях? Ако пък говоря истина, защо Ми не вярвате? Който е от Бога, той слуша Божиите думи. Вие затова не слушате, защото не сте от Бога" (Йоан 8:44-47). Заиграването с дявола не е шега, а е реално отстъпление от Бога.  Най-голямата заплаха особено за децата ни е да свикват с мисълта, че могат да бъдат непослушни и че не е грях, а дори е забавно да отмъстиш. Позволено е да правиш пакости, ако съседите не те почерпят с бонбони, когато ги посетиш, маскиран като вампир, вещица или паяк... Така децата свикват, че произволът е право. Хелоуин ги приучва да се подиграват и със собствената си невинност, и с достойнството на ближните, и с Бога, както и да служат на дявола чрез бесовските си игри. Е, искаме ли децата, нашето бъдеще, да заприличват на децата в други общества, които в тази сатанинска нощ почукват на вратите на съседите и питат: "Trick or treat" ("Дяволия или добро отношение, т.е. лакомство")?

halloween-nojici-Jenite.bg.jpg

Горките деца...

(рекламна снимка на "детски "костюм в: Jenite.bg)

Осатаняването на човека чрез Хелоуин е отворена врата за гибелното влияние на демоните, което може да доведе до физиологични аномалии, неспособност за църковен духовен живот, религиозни извращения, психологически отклонения, безсъние, страхова невроза, панически състояния и други психози, депресии, убийства и самоубийства. Този „празник" отдалечава хората от тях самите и от Пресветата Троица. Защото Хелоуин е богохулство. Всеки благоразумен човек трябва да се замисли над това какво се случва с човешката душа, когато тя доброволно се отдава на демоничното нашествие в тази волна вечер... Хората, празнуващи безумието Хелоуин, стават участници в една сатанинска служба като възхваляват силата на сатаната и неговите паднали ангели, изобразяват върху себе си смъртта, гаврят се с кръста Христов и с даруваното ни чрез него изкупление. Презиращите Божието обещание, че „това тленното трябва да се облече в нетление, а това смъртното - да се облече в безсмъртие" чрез Христа, Който „трябва да царува, докато тури всички врагове под нозете Си. А най-последен враг, който ще бъде унищожен, е смъртта" (1 Кор. 15:53,25,26), не ще имат дял в Христовата победа и царство.

Бесовският характер на Хелоуин личи и от факта, че починалите се представят като духове, които не могат да намерят покой и които са готови да плашат живите и да им пакостят. Истината е съвсем различна и Православната Църква ни я е разкрила в пълнота... Любовта преодолява дистанцията между живите и мъртвите чрез силата на молитвата ни за починалите и чрез действието на Божията милост върху тях.

Хелоуин изопачава и есхатологичното християнско очакване за всеобщото възкресение на починалите в края на света, при което Христос ще се яви в слава, а „мъртвите ще възкръснат нетленни" (1 Кор. 15:52).

halloween primamki-bulgariasega.com.jpg

Снимка: bulgariasega.com

Тягостно е да наблюдаваме как около нас на 31 октомври се разхождат като „варосани гробници" (Мат. 23:27) ходещи „мъртъвци", чието поведение показва и пълно игнориране на мъченичеството и  православната почит към нетленните, благоуханни и чудотворни мощи на Божиите угодници. Но Бог поругаван не бива" (Гал. 6:7), както и Неговите светии. Св. Йоан Рилски е пример за това. Потокът от вярващи християни пред мощите на св. Йоан не секва в Рилския манастир - „сърцето на България", „...в уверение на думите на Спасителя, че ономува, който първом търси Божието царство и Неговата правда, всичко останало ще му се придаде (Мат. 6:33), а кое е повече от любовта на Бога и Божия народ" ?!! [http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=216998] На 1 ноември (19 октомври по стар стил), в негова чест, е отредено в България да се чества Денят на народните будители - нека помним, че светилниците на българския дух са православните светии, духовници и просветители. Тях да тачим, тях да следваме, на тях да подражаваме в любовта им към Бога, Църквата, Отечеството, народа и безсмъртния живот!

Sv.IoanRilski.JPG

Св. Йоан Рилски Чудотворец

Хелоуин - машина за пари

Св. Йоан Рилски наставлява така в Завета си: „най-много се пазете от сребролюбивата змия, защото сребролюбието е корен на всички злини, според апостола, който го нарича второ идолослужение" [http://www.bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=154].  Хелоуин е отворена врата, през която безскрупулни търговци  вливат масова истерия в опустошеното съзнание на модерния човек и той, оставил Бога, търси да си създаде нови „тайнства" и нови ритуали, в което влага и немалко лични средства. „Когато се случва някое...масово безумие, беснуване, винаги следва да зададем въпроса: кому е изгодно това? /.../ Ежегодно шоуто, атракционите, свързани с Хелоуин, дават доход от 300 до 500 милиона долара, и това е само в САЩ"  [http://www.pravoslavie.ru/57069.html]. Нечистата търговия води до обезобразяването на човека, тъй като е дело на дявола, който се опитва да търгува дори със самия Христос и да Го изкуши по време на Неговия 40-дневен пост в Йерихонската пустиня. Но ето какво отговаря Богочовекът на изкусителя, след като последният Му показва и обещава всички царства на света, с тяхната слава и богатства: „махни се от Мене, сатана! защото писано е: "Господу, Богу твоему, ще се поклониш и Нему едному ще служиш" (Мат. 4:8,10). Това е отпорът, който трябва да даваме и ние на всяко изкушение, защото не струва ли душата повече от всичко материално? (срв. Мат. 6:25) И не стои ли Бог най-високо от всичко?!! „Защото, каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди на душата си? Или какъв откуп ще даде човек за душата си?" (Марк 8:36-37). Сами никакъв откуп не можем да дадем. Затова Сам Господ ни изкупи на Кръста и ни откупи от греха и смъртта. „Нима не знаете, че телата ви са Христови членове? /.../ Или не знаете, че тялото ви е храм на Духа Светаго, Който живее във вас и Когото имате от Бога, и че не принадлежите на себе си? Защото вие сте скъпо купени. Затова прославете Бога в телата си и в душите си, които са Божии." (1 Кор. 6:15,19-20).

deca pravoslavie.ru.jpg

Снимка: pravoslavie.ru

Към родителите, учителите и децата

Тъжен е фактът, че и в България Хелоуин се наложи като неизменна част от светския ни есенен календар и дори навлезе като тържество в детските градини и като елемент в учебните програми на нашите училища. Някои министри на образованието и науката се борят за забрана на религиозните символи в училище, но допускат в българското училище да се появяват обезобразени деца с демонични костюми - вместо с хубави детски дрехи или училищни униформи... Директори и учители организират езикови обучения и карнавали за Хелоуин, дават за домашна работа на учениците да пишат съчинения по темата... Родители празнуват рождените дни на децата си в посочения кошмарен стил, при който децата изглеждат едновременно садисти и жертви...На Рождения им ден, в деня на първата глътка въздух, в деня на покълващия нов живот, когато трябва да ни е светло и радостно, защото Господ ни е призовал към съществуване... Възрастните купуват на децата страховити костюми и сами се пременяват в такива... По улиците бродят бащи-вампири и синове с чудовищни маски и скелети. Майки-вещици и дъщери-кръвопийки влизат в автобуса или метрото, всявайки твърде горчиво съжаление. Възрастните като че ли забравят, че за децата границата между играта и „истината" е много тънка, което прави лошите празници опасни... Взираме се в тези „празнуващи" хора и се питаме: как става тъй, че част от народа ни обезумява, куцайки в безобразно подражание на чуждото и пагубното? И веднага се сещаме за писмото-призив на св. Николай Велимирович Сръбски към нашия народ, което можете да прочетете в края на този бюлетин [1]. То е написано в първата половина на 20 век, а звучи толкова актуално и така преобръща сърцето...Да, и ние, и децата ни трябва да виждаме и вършим само доброто, да се държим само о Бога, за да бъдем Негови синове и дъщери навеки, а не временни актьори в карнавала на един безсмислен и празен живот. Христовият апостол ни сочи отговорността, дава ни спасителната ценностна ориентация и модела на правилните взаимоотношения родители-деца: „Вие, децата, бъдете послушни на родителите си, в името на Господа, защото това е справедливо. "Почитай баща си и майка си" (това е първа заповед с обещание), "за да ти бъде добре, и да живееш дълго на земята". И вие, бащите, не дразнете децата си, а ги възпитавайте в учение и наставление Господне" (Еф. 6:1-4).

Феноменът Хелоуин представя цял низ от парадокси в облика на съвременното човечество. Нашата цивилизация се счита за напреднала и модерна, а се занимава и увлича от магии и призраци. Хората постоянно се интересуват от подобряването на здравето и външния си вид, а същевременно масово се включват в „празника" на тлението и грозотата. Защитават се правата на животните, а почитателите на Хелоуин си ходят „заколени" на публични места; много от тях са заклети вегетарианци, но кръвта по маските и костюмите не ги притеснява. Човечеството е обхванато от объркана жажда за безсмъртие, търси отговора за неговата тайна в ДНК-анализите и е готово да изнесе бъдещето си дори на друга подходяща планета, само и само за да пребъде, а на Хелоуин се самопогребва като се приобщава към демоничността, вместо към светостта. „Прочее, братя мои, усилвайте се в Господа и в мощта на силата Му; облечете се във всеоръжието Божие, за да можете устоя против дяволските козни, защото нашата борба не е против кръв и плът, а против началствата, против властите, против светоуправниците на тъмнината от тоя век, против поднебесните духове на злобата" (Гал. 6:10-12). Православните християни следва да странят от Хелоуин и открито да порицават това бесовско изкушение, като се подвизават в Господа и се обличат в Неговата благодат.

Източник: СИМВОЛ НА ВЯРАТА, бр. 29 / 30.10.2016, месечен бюлетин на храм "Св. св. Кирил и Методий" - София.

[1] Пълната версия на статията в: http://www.symvol.org (раздел СИМВОЛ НА ВЯРАТА >> БЮЛЕТИН, бр. 29). Тук е публикувана част от обръщението на св. Николай Велимирович към българския народ "Пази вярата си, българино брате!"