26 май 2024, неделя

† 4 Неделя след Пасха – на Разслабления. Св. ап. Карп. Св. мчк Георги Софийски, Най-нови. Гл. 3, утр. ев. 5, ап. Деян.11:19-30 (с. 25), лит. ев. Ин 5:1-15 (с. 24); [Мчк Георги Софийски, Най-нови – ап. Деян. 12:1-11 (с. 485), ев. Ин 15:17-16:2 (с. 329)] (Тип. с. 334)
church

Под знака на стогодишнината на Богословския факултет

По повод началото на новата академична учебна година и честването на стогодишнината от основаването на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ предлагаме на читателите на „Църковен вестник“ интервю с декана на факултета доц. д-р Ивайло Найденов.

 Доцент Найденов, започвате академичната учебна година под знака на стогодишнината на Богословския факултет. Какво ново очаква преподавателите и студентите?

– Различното, което се случва в началото на всяка учебна година, е срещата с новопостъпилите студенти – първокурсници. За съжаление, те са все по-малко и тази тревожна тенденция споделих както с колегите, така и с архиереите на Св. Синод, за да предприемем някакви мерки. Иначе за очакванията…

Ние сме хора на надеждата и това ни кара да продължаваме да работим, да прилагаме умения и добронамереност, които не само да съхранят интереса на новодошлите, но и да го умножи.

В академичния живот ни предстои достойно отбелязване на 100-годишнината на факултета с тържествата в чест на св. Климент Охридски, нашия покровител. Предстоят различни и многобройни инициативи, както и опит за добро начало на филиала в Бургас, където Богословският факултет предлага обучение в магистърски програми.

Наблюдаваме, че през последните месеци агресията в обществото се увеличава и заема застрашителни размери. Според Вас къде се крие решението на проблема с агресията?

– Това не е през последните месеци. То е тенденция вече десетилетия и е резултат от дефицити в обществото и семейството. Животът ни се превърна в състезание – за работа, за детска градина, за място в престижно училище, за служебно израстване, за първенство на светофар… Идеална почва за агресия и безконтролно поведение. Превенцията започва от семейството и училището, на които Църквата трябва да помага. Възпитаване в християнските добродетели и семейни ценности е правилният път. Но той е доста занемарен и трябва наново да се отъпква. Да го започваме!

Наскоро са излезли от печат и последните два учебника за 10 и 12 клас по предмета „Религия-Православие“. Готови ли сме да започне преподаването му като задължителноизбираем, както алармира наскоро и Св. Синод?

– Тази тема за мен е в неразделна връзка с превенцията от и срещу насилието. Да, време е отново да си поговорим за религиозното обучение и възпитание. Преди две десетилетия аргументите на държавата срещу въвеждането на предмета „Религия“ бяха свързани с ресурси – липса на учебници, на подготвени учители, липса на интерес. Днес ситуацията е различна… Налице са учебници и помагала, богословските школи под различна форма подготвиха няколко хиляди учители, има интерес от родители и деца. И най-вече, времето го иска. Но понякога училищният директор – не!

През ноември, когато ще отбележите и дните, свързани с паметта на св. Климент Охридски, какви са събитията, които сте подготвили?

– Логиката на отбелязването на 100-годишнината бе такава, че през март отбелязахме първото заседание на факултетния съвет на Богословския факултет (1923 г.), т.е. посветихме го на историята и на нашите предшественици.

Искаме втората половина на годината да бъде посветена на настоящето и бъдещето.

В редица форуми ще се представят научните звена на факултета – катедрите, а в навечерието на празника на св. Климент ще проведем международна конференция на тема „Богословие – Църква – Общество в диалог“ с работа по тематични кръгове: Диалогът; Отвъд канона; Богословие и история в перспектива; Нови предизвикателства от старите ереси.

Очакваме и представянето на юбилейната монета на БНБ – 100 години Богословски факултет. Продължаваме месечните панихиди за отминалите колеги от нас и всички други инициативи от календара на СУ, респ. Богословски факултет – 135 години Софийски университет, връчване на дипломите на завършилите колеги и др.

– През последните месеци тече и изографисване на академичния параклис „Св. Климент Охридски“. Докъде стигна работата на зографите и за празника на факултета ще бъдат ли завършени стенописите?

– Човек предполага, Господ разполага! Ние планираме да сме готови за тържествата, но не зависи от нас. Работата е много, зографите са твърде прецизни. Не е само изографисването. Сменяме ламперията и обзавеждането на параклиса. Дейностите вървят по план, но… св. Климент се грижи за дома си.

Интервю: Ангел КАРАДАКОВ 

Бр. 17/2023 г.