07 декември 2023, четвъртък

Св. Амвросий, еп. Медиолански. Св. Филотея Търновска
church

Българският патриарх Неофит възглави празничното богослужение за Бъдни вечер в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"

| Автор: Българска патриаршия

DSC_6579.JPG

В навечерието на празника Рождество Христово Светейшият Български патриарх Неофит възглави утринното празнично богослужение, което се полага да бъде отслужвано на Бъдни вечер, в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Негово Светейшество съслужи с Техни Преосвещенства  Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставр. ик. Николай Георгиев, началник на Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод, архим. Васиан, представител на Руския патриарх у нас, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, йеромонах Мелетий,  ставр. ик. Костадин Гаврилов, прот. Антоний Милушев и др., както и протодякон Александър Нешев, протодякон Иван Петков и протодякон Деян Коруновски.

"Светът, в който живеем е същият както и в годините на земното служение на Спасителя – свят на страдание, болка и скръб, на злини и неправда. От мига на Боговъплъщението е посято семето на спасението, което трябва да дава плод във всекиго от нас – в нашите думи и дела, в живота ни според завещания от Христа Иисуса вечен и неизменен образец.

Този свят ще познае, че сме чеда Божии, които обичаме Бога и следваме Неговите повели. 

Само тогава, виждайки нашата любов, изразена не само на думи, но и на дела – оделотворени в милост и човеколюбие, във взаимопомощ и саможертва към всеки човек нуждаещ се от помощ, подкрепа и закрила, внимание и от искрена, нелицемерна любов", каза в словото си Светейшият Български патриарх Неофит. Цялото слово на патриарх Неофит може да прочетете тук.

По време на богослужението новият министър-председател Кирил Петков взе молитвено участие, заедно със семейството си. В края на утринната Кирил Петков влезе в олтара на Патриаршеската катедрала, където взе благословение от Светейшия патриарх Неофит. 

Богослужбата бе излъчвана и на живо в ефира на БНТ1. Тържествената св. Литургия за Рождество Христово ще започне утре от 9,30 часа.

Текст: Ангел Карадаков

Снимки: Ангел Карадаков, Ангел Воденичаров