29 ноември 2023, сряда

Св. мчк Парамон и 370 мъченици. Св. мчк Филумен. Преп. Акакий Синайски
church

БЧК и Софийската света митрополия ще си сътрудничат в подпомагането на пострадалите от конфликта в Украйна

| Автор: Софийска света митрополия

20160713_09253041-fill-600x338.jpg

Българският Червен кръст (БЧК) и Софийската света митрополия ще си сътрудничат в подпомагането на пострадалите от конфликта в Украйна, в рамките на Националната благотворителна кампания на БЧК. За това постигнаха единомислие по време на работна среща ръководството на БЧК и Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, съобщиха от пресцентъра на БЧК.

Православната църква е традиционен партньор на БЧК при реализирането на редица хуманитарни каузи в подкрепа на уязвими хора в кризисни ситуации. Това сподели в началото на срещата генералният директор на БЧК проф. Красимир Гигов.

От своя страна епископ Поликарп благодари на БЧК за бързата реакция в организирането на помощ за пострадалите в Украйна. Той добави, че с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, отдел "Милосърдие и благотворителност" при Софийската митрополия, започва дарителска кампания по набиране на средства за пострадалите. Така Софийската епархия се присъединява към усилията на БЧК за подпомагане на пострадалите.

Софийската света митрополия ще предостави и възможност за настаняване на около 80 бежанци от Украйна в част от манастирите в Софийската епархия. Ще бъдат поставени кутии за набиране на дарения в 46 храма в епархията. Всички набрани средствата по дарителската кампания ще бъдат предоставени на БЧК в помощ на пострадалите от конфликта.

Българският Червен кръст изразява дълбоката си благодарност към инициативата на Софийската света митрополия и съпричастността към пострадалите в Украйна, се посочва още в съобщението на БЧК.