16 юли 2024, вторник

Св. свщмчк Атиноген и 10-те му ученици. Св. мчца Юлия девица. Св. мчк Йоан Търновски
church

Храмов празник в столичния храм „Св. Дух“, кв. „Надежда“

| Автор: Софийска света митрополия

IMG_3917.jpg

С архиерейска св. Литургия бе отбелязан храмовият празник на столичния храм „Св. Дух“ в кв. „Надежда“.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в църквата, посветена на Третото Лице на Света Троица - Светия Животворящ Дух, литургията бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение взеха участие архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Коцев, ставрофорен иконом Ангел Янъков, иконом Константин Вълчев, предстоятел на тържествуващия храм, иконом Методий Корчев, протойерей Костадин Тренев, свещеник Йосиф Стоименов от храмовото духовенство, свещеник Николай Пенев и дяконите - митрополитският протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Ивайло Борисов.

В богато украсения със свежи цветя храм за съборна молитва се събраха стотици вярващи от цяла София, които в единомислие възхваляваха Светия Дух и отново, и отново просеха Неговите благодатни дарове. В началото на богослужбата за четци и певци на светата Църква бяха постригани благочестивите младежи Владимир и Кирил.

Тържествуващият храм, изпълнен с въцърковена енория в молитвена тишина участваше в светата богослужба. Мнозина се бяха подготвили и в края на литургията пристъпиха да се причастят със св. Христови Тайни.

Храмовият празник бе уважен от районните кметове инж. Димитър Димов на район „Надежда“ и Младен Младенов на район „Връбница“. 

В края на богослужбата с празнично пастирско слово епископ Поликарп се обърна към присъстващите, в което говори за историята и духовния смисъл на днес чествания празник, за апостолите и за предадената чрез тях благодатна приемственост, и за това как да приемем и запазим даровете на Светия Дух.

С гръмко многолетствие завърши духовното тържество. Владиката благодари на предстоятеля на храма и на всички, които се трудят и молят в него, и преподаде патриаршеския благослов на всички празнуващи.

В чест на празника и заради символичното изобразяване на Светия Дух в образ на гълъб, всички духовници и присъстващи кметове пуснаха в двора на църквата по един бял гълъб. 

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК