26 март 2023, неделя

4 Неделя на Великия пост Преп. Йоан Лествичник. Събор на св. архангел Гавриил. Св. мчк Георги Софийски, Стари. Гл. 8, утр. ев. 8, ап. Евр. 6:13-20 (с. 330), лит. ев. Мк 9:17-31 (Вас. лит.) (Тип. с. 436)
church

Митрополит Йоан награди основни дарители и спомоществователи за ремонтирaнето на Катедралния храм "Успение Богородично" на Цветница

| Автор: Варненска и Великопреславска света митрополия

001.JPG

         На 17 април 2022 г. – Вход Господен в Йерусалим – Връбница – Цветница, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави Божествената света Литургия в Митрополитския катедрален храм "Успение Богородично" в престолния град Варна.

         В празничното богослужение заедно с Архиерея съслужиха духовниците при храма иконом Стефан Николов - председател на църковното настоятелство, протойереите Йордан Найденов и Михаил Манев, както и свещеник Любомир Георгиев. През целия ден благоукрасеният храм беше изпълнен от прииждащите християни, желаещи да вземат участие в празника.

         Цветница е широко почитан празник от целия православен свят, но той, както се казва в богослужението, е празник през сълзи на очи. Това ни свидетества днешното свето евангелие според свети евангелист Йоан.

         Митрополит Йоан заяви в своята проповед, че светлите дни на светата Четиридесетница са дни на покаяние и на известна скръб. „Одеждата на светата Църква беше черна, траурна, защото след четири подготвителни недели към Великия пост, ние стъпихме в поста на светата Четиридесетница. Четиридесет дни ние имахме покаянен плач и съзнание за нашата греховност, за да дойдем до този ден“, отбеляза Негово Високопреосвещенство.

         Той допълни, че Великият пост приключи в петък на 6-та седмица, т.е. петъчния ден, който отмина, „за да дойде Лазарова събота, вчерашния ден, когато Господ Иисус Христос извърши едно велико чудо – възкресяването на четиридневния Лазар, който беше Негов приятел“. Възкресението на Лазар и тържественото влизане в Йерусалим са преамбюл на целия низ от събития, които евангелията ни изреждат в хронологичен ред до Възкресение Христово. Богослужебните последования, които възпоменават страданията на Господа, по практични съображения не се изпълняват в молитвените часове, за които първоначално са съствавени. Утрените се извършват в предните вечери, а вечерните литургии (Преждеосвещени и Василеви) – сутринта[1].

         Варненският и Великопреславски митрополит изтъкна още в своята проповед, че празникът Цветница е радост, която предвъзвестява за славното Христово Възкресение. Но това най-славно събитие ще се случи след седмица, а „от тази вечер ние ще се потопим в съвсем друго чувство, съвсем други мисли, съвсем други действия, които ще ни насочат към това, че свещената история е важна и тя свидестелства едно – човек не се променя много, той забравя, че както има „Осанна!“, така има и „Разпни Го!“.

         Всички минаващи покрай емблематичната за морската ни столица катедрала виждат нейния обновен и облагороден вид, резултат от продължилия повече от година и половина основен ремонт на покрива и фасадата, които цялостно преобразиха благолепния храм.

         Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан изрази своята сърдечна и молитвена благодарност към всички дарители, ктитори и спомоществователи, „които със свои драговолни средства, със своя потенциал, талант, възможности, доброволен труд и изключително голямо смирение проявиха изключителен професионализъм и направиха възможно да се случат ремонтните работи: ремонтът на куполите, позлатяването на куполите, ремонтът на целия покрив, измиването на храмовата сграда, поддържането на целия камък, подмяната на стъклата и на самите витражи, подмяната на вратите. И всичко цялостно да се ремонтира благодарение на действието на Божията благодат, която събра различни човеци, на които трябва да благодарим“.

         С решение на Варненския и Великопреславски епархийски съвет с най-високото отличие на Варненска и Великопреславска епархия – орден "Св. ап. Андрей Първозвани", бе награден г-н Димитър Желев – Председател на Съвета на директорите и Изпълнителен директор на Алианц България Холдинг, за изключителни заслуги към Варненска и Великопреславска епархия. Митрополит Йоан награди с почетния знак на епархията – кръст с образ на свети апостол Андрей Първозвани, г-жа Данета Желева – Изпълнителен директор на Индустриален Холдинг България.

         С орден "Св. прпмчк Прокопий Варненски" за значителни заслуги в храмостроителството на епархията бяха наградени арх. Николай Симеонов – „Вамос“ ООД, арх. Петър Йорданов – „Архус“ ЕООД, г-н Миладин Вучев – „Шлос“ ООД, инж. Пенко Стоянов – Областен председател на Камарата на строителите в България, Областно представителство – Варна, инж. Христо Димитров – „Планекс“ ЕООД, инж. Валентин Вълев – „Експрес Гаранцион“ ООД.

         В знак на особено уважение и молитвена благодарност за заслуги в храмостроителството във Варненска и Великопреславска епархия митрополит Йоан награди с почетния знак на епархията инж. Недко Цонев – Булярд Корабостроителна индустрия АД, и г-н Александър Николов – „Шлос“ ООД.

         Негово Високопреосвещенство поздрави и всички именници. Богослужението завърши с многолетствие за всички. На официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook може да проследите цялата богослужба:

[1] Чифлянов, проф. протопр. Б. Православна литургика. С., 2008, с. 86.

Изготви: Георги Великов