22 юли 2024, понеделник

Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Възвръщане мощите на св. свщмчк Фока
church

На 19 май 2024 г. се състоя финалът-награждаване на Националния конкурс „Петдесетница – съшествието на Светия Животворящ Дух” – 2024

| Автор: Културно-просветен отдел

viber_изображение_2024-05-20_13-45-58-773.jpg

В Неделята на светите жени мироносици, тази година – на 19 май, по решение на Св. Синод на БПЦ-БП в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий” (ул. „Г. Вашингтон” № 47) се проведе 11-то награждаване във финала на Националния синодален конкурс „Петдесетница – съшествието на Светия Животворящ Дух” – 2024.

Св. Литургия възглави Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил – ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод, съслужиха му Негово Преосвещенство Константийски епископ Михаил – викарий на Ловчанския митрополит, ставр. ик. Захарий Дечев – експерт в синодалния КПО, прот. Захарий Димитров от храма домакин, както и храмовите стажант-духовници. По време на богослужението всички заедно изповядаха Символа на вярата и се помолиха с Господнята молитва „Отче наш“, много деца се причастиха.

В проповедта си към богомолците Ловчанският митрополит Гавриил особено подчерта сърдечната радост, предаността към Господа, добротата и смелостта на св. жени мироносици и призова всички – особено момичетата, девойките и жените – да им подражаваме в това. Той каза, че на жената е присъщо да действа по гласа на сърцето си и да бъде добра. Запазването на тази доброта владиката открои като важна част от женското призвание в света.

В храма цареше тишина, пропита от искрената приповдигнатост на децата и техните тупкащи сърца, споделили вярата си и очакващи хубавите награди за положения от тях духовен труд в конкурса.

Децата бяха наградени от Ловчанския митрополит Гавриил и от Константийския епископ Михаил с грамоти, прекрасни предметни награди, духовна литература и ваучъри. Сред книжните подаръци бе и сборникът, в който са публикувани част от наградените лауреатски творби от конкурсното издание`2023.

Епископ Михаил връчи и много сертификати на ненаградени участници в конкурса, което им донесе радост и поощрение.

След това в Лекционната зала на Енорийския храмов център се състояа Рецитал с някои от най-добрите конкурсни съчинения от раздел “Литература“.

Бе открита и Изложба на наградените творби (икони, рисунки, фотографии), прекрасно и специално подредена за конкурсния финал от членовете на конкурсното жури по „Изобразително изкуство“ –  доц. Йордан Йорданов и Антони Димитров.

В събитието се включи и гл. експерт по „Религия“ към МОН г-жа Ваня Найденова, както и PR-а на болница ИСУЛ г-жа Моника Николова. Тя разказа пред всички и благодари на Св. Синод за сътрудничеството, което, чрез благотворителните изложби и разпродаването на конкурсните творби в църковната кампания „Деца рисуват за деца“, осигурява финансови средства за подпомагане на детските отделения в ИСУЛ по онкохематология и УНГ. Събирането на средства продължава и през настоящата година.

В заключение Ловчанският митрополит Гавриил подчерта колко е важно децата да запазят завинаги радостта си, тази чиста, невинна радост, която се ражда от вярата и любовта към Бога – Пътя, Истината и Живота – и която струи от всички творби, изложени в залата. Той благодари на членовете на КПО при Св. Синод за организацията и успешното провеждане на конкурс`2024.

След изпращането на митрополит Гавриил и епископ Михаил в трапезарията на Енорийския център се състоя и почерпка за гостите на конкурсния финал, след която всички с благодарност и удовлетворение се разделиха, готови с дръзновение да продължат израстването си в православната вяра и начин на живот.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!                                   

Текст: д-р Десислава Панайотова

Снимки: Нина Комарова