19 април 2024, петък

Преп. Йоан Ветхопещерник (Прежд. лит.) (вечерта – Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист) (Тип. с. 439)
church

Негово Светейшество прие проф. д-р Борислав Юруков, ректор на Югозападния университет „Неофит Рилски“

| Автор: Българска патриаршия

received_610299754382784.jpeg

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие проф. д-р Борислав Юруков, ректор на Югозападния университет „Неофит Рилски“ и членове на академичната общност на университета. На срещата, проведена в Софийска митрополия, присътваха Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, Негово Преосвещенство Мелнишкият еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод и Негово Преосвещенство Адрианополският еп. Евлогий, игумен на Рилската света обител.

По време на срещата бяха обсъдени съвместните чествания по случай 230-годишнината от рождението на йеромонах Неофит Рилски – български духовник, просветител, химнограф и църковен деец, преводач и писател, който е и патрон на Югозападния университет. Организацията на честванията е от страна на Югозападния университет „Неофит Рилски“, съвместно с Неврокопска света митрополия и Рилския манастир, като е сформиран обществен инициативен комитет, в който вземат участие различни институции и научни дейци. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит е Патрон на обществения инициативен комитет за честванията по отбелязване годишнината, като негов представител, по решение на Св. Синод, е Мелнишкият еп. Герасим. 

Програмата включва научни, издателски и популяризаторски инициативи, национална научна конференция и др. 

Откриването бе на 16 септември 2023 г., със съборна архиерейска света литургия в родния град на йеромонах Неофит Рилски, гр. Банско. Завършекът ще бъде със заупокойна света литургия в Рилската света обител, където е гробът на йеромонах Неофит Рилски. Предстои отсичане на възпоменателна монета и валидирне на юбилейна марка.

В края на срещата Негово Светейшество благопожела на ректора и на академичната общност на Югозападния университет здраве, сили и успешно начало на новата академична учебна година, както и добър завършек на започнатите чествания в памет на йеромонах Неофит Рилски. В знак на благодарност гостите подариха на Светейшия патриарх картина с образа на отец Неофит Рилски.