02 декември 2022, петък

Св. прор. Авакум. Преп. Йоан и Андрей. Преп. Порфирий Кавсокаливит
church

ОФИЦИАЛНИЯТ САЙТ НА БПЦ-БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ СТАРТИРА

| Автор: Българска Патриаршия

Приветствено слово на Патриарх Максим

На 19 юни в салона на Софийска света митрополия стана публичното представяне на официалния електронен сайт на БПЦ – Българска Патриаршия.Това радостно събитие, състояло се в деня, в който Църквата чества паметта на св. Паисий Хилендарски, предизвика изключителен обществен интерес. Залата бе препълнена с представители на различни информационни агенции, електронни и печатни медии, свещенослужители, църковни служители и граждани. Лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим, придружен от Синодалните митрополити оглави тази проява, за да даде своя първосветителски благослов за това ново начинание на БПЦ. Със ставане на крака залата посрещна Светейшия патриарх и архиереите на БПЦ.

В своето приветствено слово Патриарх Максим каза: „Днес, когато ролята на електронните медии в живота на съвременното общество динамично нараства, Св. Синод счита, че е от голяма важност, както за БПЦ, така и за нацията ни като цяло, интернет пространството да бъде пропито с църковно благовестие в истински православен дух. Официалният електронен сайт на БПЦ-Българска Патриаршия е естествено продължение на вековната апостолска, мисионерска, духовно-просветна и културна дейност на нашата Църква. Чрез това ново средство на обществено служение БПЦ ще продължи да работи за благото и духовния напредък на нашия народ. Сайтът ще послужи и за засилване на диалога с медиите и държавните институции. Така Църквата отговаря на оправдания обществен интерес към нейния живот и задоволява потребността на българската нация да чува позицията й по актуалните проблеми на нашето време.” В заключение Негово Светейшество измоли Божието благословение над всички, ангажирани с този най-нов проект на православната ни църква, за да се увенчае той с успех.

За мотивацията за създаването на официалния сайт, неговата концепция и задачите, които си поставя, говори Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил. Митрополит Гавриил оглавява Работната група по въпросите на религиозното образование към Светия Синод, на която бе възложено и създаването на този сайт. Най-напред той представи Директора на Официалния сайт на БПЦ-Българска Патриаршия Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, който е и директор на Синодално издателство. След това митрополит Гавриил изтъкна, че за Светия Синод официалният сайт е едно ново средство, чрез което Българската православна църква ще продължи вековната си проповедническа, просветна и социална дейност в полза на хората и че ако Интернет се използва и за зло, Църквата счита за свой дълг да му противопостави доброто.

Сред задачите, които си поставя новата медия, архиереят спомена: желанието на Св. Синод да бъде представена официалната позиция на БПЦ по различните догматически, литургически, нравствени, канонически и практически аспекти в духовния живот, както и по актуални за широката общественост проблеми, по въпроси, свързани с интерконфесионалния, интеррелигиозния диалог и по значими въпроси от национален и международен характер, както и да се улесни и активира обменът на информация с други медии и институции.

След това ставрофорен иконом Захарий Дечев, водещ на проявата, даде думата на г-жа Десислава Панайотова, отговорен редактор на Официалния сайт на БПЦ-Българска Патриаршия, за да представи екипа на сайта.

Съгласно замисъла, медията ще има централен редакторски екип в София, който, освен отговорния редактор г-жа Панайотова, включва и г-жа Анула Христова с ресор: история, официални документи и богословие, както и г-жа Александра Карамихалева, която поема новинарския отдел на сайта. Тяхната работа ще се подпомага от регионални редактори във всяка епархия на БПЦ в страната и зад граница, в духовните училища и ставропигиалните манастири на БПЦ. Определените до този момент регионални редактори са:

- за Варненска епархия – презвитера Мария Стойкова;

- за Великотърновска епархия – свещ. Михаил Хаджиев;

- за Видинска епархия – йером. Самуил Теодосиев;

- за Врачанска епархия – Негово Преосвещенство Траянополски епископ Киприян;

- за Доростолска епархия – ставрофорен свещеноиконом Добри Чаков със сътрудник г-н Антонио Секуев;

- за Ловчанска епархия – свещ. Кънчо Кабадийски;

- за Неврокопска епархия – свещ. Светослав Кючюков;

- за Плевенска епархия – презвитера Марина Георгиева;

- за Пловдивска епархия – прот. Добромир Костов и йером. Арсений;

- за Русенска епархия – дякон Кирил Синев и г-н Милен Бакалов;

- за Сливенска епархия – г-н Вълкан Янев;

- за Софийска Духовна Семинария „Св. Иван Рилски” – йером. Евтимий Койнов.

Г-жа Панайотова сподели, че в работата на сайта са се включили и много сътрудници, които са изявили желание да подпомогнат със снимки, материали и техническа подкрепа това общоцърковно, съборно дело.

Г-жа Панайотова представи и екипа, чието дело е техническото изграждане на Официалния сайт на БПЦ и който и занапред ще обезпечава поддръжката му. Хората без чиято сърцата и себеотдайна работа, сайтът на БПЦ не би бил възможен, са:

- г-н Константин Илиев - Управител, ръководител проект;

- г-н Калчо Василев - програмист аналитик, заместник ръководител проект;

- г-н Христо Друмев – Ръководител отдел програмиране;

- г-н Иван Георгиев – Ръководител развойна дейност;

- г-жа Анна Влахова – дизайнер;

- г-н Георги Митев - специалист по визуални ефекти;

- г-н Иван Кръстев – програмист;

- г-ца Йоанна Илиева – програмист аналитик;

- г-жа Людмила Калъпчиева – дизайнер;

Всички те работят в екипа на „ДейтаМплант” ООД и Сливен.Нет.

Официалното представяне на сайта продължи с презентация, по време на която г-н Константин Илиев показа неговата структура, отделни негови страници и технически възможности. Специално бе изтъкнато, че новините ще бъдат качвани на страниците на сайта и в аудио вариант, за да имат възможност незрящите потребители да следят актуалните събития в БПЦ. Изрично бе подчертано, че сайтът е в процес на изграждане, от днес той започва своята активна работа и ще са нужни няколко месеца, за да се качат материалите в отделните раздели и страници.

Накрая бе предоставена думата на журналистите и гостите, за да зададат своите въпроси. Сред тях се откроиха тези въпроси, които бяха свързани със социалната, образователната и културната роля на Църквата и нейната официална електронна медия. Отговорите бяха дадени от ставрофорен иконом Захарий Дечев и д-р Десислава Панайотова, които подчертаха изричната грижа на Св. Синод за децата, за хората със специални потребности, както и това, че със стартирането си сайтът на БПЦ става силен катализатор в развитието на качествената православна журналистика в България.

След приключването на тържествената част по представянето на Официалния сайт на БПЦ-Българска Патриаршия, редакторите и техническият екип се оттеглиха на първата си обща работна среща, на която бяха уточнени конкретни аспекти от бъдещата им съвместна работа.

Св. Синод на БПЦ и екипът на сайта изказват своята специална благодарност на домакините, уредниците и помощниците в осъществяването на това толкова значимо за БПЦ събитие: на Светейшия патриарх и Софийски митрополит Максим, на преосвещения Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, на г-н Касабов и г-н Атанасов, на прот. Николай Николов, прот. Ангел Ангелов, прот. Василий Сарян, дякон Иван Петков и на всички, които допринесоха за топлата атмосфера и перфектната организация на тържеството, което някои от гостите нарекоха историческо за живота на Църквата.

Патриаршеско слово: Поздравление по случай откриването на официалния електронен сайт на БПЦ – Българска патриаршия, 19.06.2009 г. Салон на Софийската св. Митрополия:

http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=sermon_4.xml

снимки: Юлия Проданова Озвучаване: Доброслав Иванов