19 април 2024, петък

Преп. Йоан Ветхопещерник (Прежд. лит.) (вечерта – Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист) (Тип. с. 439)
church

Представяне на книга „Нашето християнско отношение към света и животните като достойни Божии творения“

| Автор: Софийска света митрополия

Jivotnite-kniga-oZ.jpg

На 17 август 2022 г. (сряда) от 18.30 ч. в Енорийския център (ет. 1) при храм „Св. св. Кирил и Методий“ ще се състои публичното представяне на новоизлязлата книга „Нашето християнско отношение към света и животните като достойни Божии творения“.                                                 

Изданието е уникално за нашата Църква, тъй като е първи по рода си анализ върху темата за животните и християнското отношение към тях. Книгата е издадена с благословението на Софийска св. митрополия и ще бъде представена от протойерей Захарий Димитров, духовник в храм "Св. св. Кирил и Методий" (ул. "Г. Вашингтон" № 47).

Фокусът на книгата отразява православния мироглед, но в същото време тя е адресирана към всички хора, защото засяганите в нея въпроси имат общочовешка валидност. Автор на книгата е презвитера Десислава Димитрова. Християнската ценностна система, относима към темата за заобикалящия ни свят и животните, винаги е актуална и универсална по своето значение. Затова застъпената в книгата теза се отнася до всяко време и всяко общество. Книгата е адресирана до всички, но е особено полезна за децата, които не само, че много обичат животните и мечтаят да имат домашни любимци, но практически се изграждат като по-добри личности, ако имат възможност да общуват непосредствено с животните. Добродетели като милосърдието и грижата за живите същества пряко въздейства върху положителното оформяне на детската личност и израстването й до степента на съзнателен, благ и градивен член на обществото и Църквата - съработник Божий в обгрижването на Божието творение и в любовта към него. Благото отношение на децата към животните и природата се възпитава най-първо в семейството. А Църквата и останалите обществени институции могат да бъдат гостоприемната среда, в която малките и големите хора да могат да реализират разбирането си за света и животните като ценност, за която носим отговорност пред Бога. В книгата са приведени редица примери за хуманно и високонравствено отношение към живите същества, чрез което се издига съзнанието и на родителите, и на децата.


Богословският коментар за отношението на Църквата към животните е съпътстван и с разкази, почерпени от житията на светии, отличаващи се със силната си любов към животните. Някои от тези Божии угодници са наши съвременници.

В книгата е включен и “Молебен за съхранение на Божието творение” - за измолване на здраве и успех за хората, които се грижат за други живи същества. Такъв молебен е отслужен за първи път през настоящата 2022 година в храм “Св. св. Кирил и Методий”, до Женския пазар. Той може да се отслужва всяка година в деня на Свети Дух (понеделникът след неделята на Св. Петдесетница).

Изданието е богато илюстрирано и съдържа така също православни молитви за здравето на нашите малки приятели - животните, както и за всяка особена нужда на хората, на които Бог ги е поверил.

По време на дискусията след представянето на новата книга гостите на събитието ще могат да получат отговори на въпросите:
"Редно ли е влизането на живо същество, различно от човека, в православен храм?"
"Може ли да се дава осветена храна на животни?"
"Църквата има ли становище по отношение на това какво се случва с животното след смъртта му?"
"Нуждае ли се то от нашите молитви?" и др.

Заповядайте на официалното представяне на „Нашето християнско отношение към света и животните като достойни Божии творения“ на 17 август от 18.30 ч. в Енорийския център на храм „Св. св. Кирил и Методий“.

ВХОД СВОБОДЕН

Адрес:
ул. "Г. Вашингтон" № 47
Гр. София