29 май 2024, сряда

* Преполовение. Св. прпмчца Теодосия (Тип. с. 465)
church

Приветствие на Български патриарх Неофит по случай празника на столицата

| Автор: Българска патриаршия

Logo_Spasi_i_Sohran_0001 (1).jpg

УВАЖАЕМА Г-ЖО ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ

УВАЖАЕМА Г-ЖО КМЕТ НА ГРАД СОФИЯ,

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ,

БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ, ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

В деня на молитвената прослава на светите Христови мъченици Софѝя, Вяра, Надежда и Любов, с искрена вяра и топла съборна молитва се обръщаме, чрез тях, към прославилия ги Небесен Жених Христос, имайки живота им като образец за всички нас – образец и пример за дълбока и осъзната вяра в Бога, в дни на изпитания, за христоподражателна любов към всеки човек и увереност, че, независимо от всички изпитания, всичко е в Божиите ръце.

С отеческа обич и архипастирска любов се обръщаме към всички, които почитат паметта на славните мъченици и отбелязват празника на прекрасната ни столица – София. Крепка трябва да е вярата на софиянци. Да знаят и помнят, че градът, в който живеят, е посветен на нашия Господ Иисус Христос, Който е Самата Софѝя – Премъдростта Божия; на Този, чрез Когото е сътворено всичко (Иоан 1:3), чрез Когото „живеем, и се движим, и съществуваме“ (Деян. 17:28).

Днешният ден се отбелязва като празник на нашата столица. Днес стоим пред древния храм, който не само със своето име, но и със стените си е свидетел за непреходността на Христовата истина – храм, преживял превратностите на вековете, и устоял във времената, за да свидетелства за Божията сила, давайки и името на нашия град – град на Премъдростта.

Да бъдеш жител на такъв град е и чест, и отговорност. Отговорност лично пред Този, на Когото той е посветен. Името на нашия столичен град украсява, но и задължава. Да бъдеш жител на София – града на Премъдростта, означава да се стремиш да подражаваш на Христос, а това предполага, на първо място, непрестанно да проявяваш жертвена любов към ближния, да свидетелстваш за християнските добродетели, които носят имената на дивните мъченици Вяра, Надежда и Любов.

Нека, по молитвите на светите Христови невести Софѝя, Вяра, Надежда и Любов, да укрепваме във вярата, да стоим твърдо в надеждата и да отдаваме любовта си в още тук – в този свят, за да бъдем достойни жители на Града на Премъдростта не само сега, но и в бъдните дни. Амин.

Честит празник на скъпата ни столица!

За много и благословени години!

† НЕОФИТ

МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

И ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ