18 юни 2024, вторник

Св. мчци Леонтий, Ипатий и Теодул
church

Приветствие на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит към Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний

| Автор: Българска патриаршия

E652AC97B52A57AF29AC4CDBAF5F5675.jpg

ДО НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО

ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА ВЛАДИКО АНТОНИЙ!

С братска в Христа любов всесърдечно Ви приветстваме и поздравяваме във връзка с изпълващите се днес десет благословени и благодатни години от началото на Вашето митрополитско служение – като архипастир на задграничната ни българска Западно- и Средноевропейска епархия. Радостни сме и сме удовлетворени, че във Ваше лице преди десетилетие придобихме усърден и всеотдаен съработник на Божията нива, енергичен в служението и изпълнен с воля и апостолско дръзновение събрат, който не пести силите си, нито своето време в грижата за повереното му от Христа Спасителя паство, както и в съвместната ни работа като Свети Синод и Свещеноначалие на светата ни Църква.

През тези десет години от Вашия избор засвидетелствахте пред Бога и Неговия народ похвална ревност в укрепването и въздигането на поверената Ви епархия. Появиха се нови църковни общини, осветиха се нови храмове, увеличиха се свещенослужителите и монашестващите, приобщени към Православната ни църква бяха християни от други народности, а равнището на духовния и църковен живот в епархията е на завидна висота. С архипастирска мъдрост и христоподражателна любов, с дълготърпение и постоянство постигнахте несъмнени и видими за всички нас успехи в укрепването, разгръщането и разширяването на евангелската и духовно-просветна мисия на светата ни Църква. Ясно виждаме и любовта, с която Ви се отблагодаряват и Ви обгръщат както освещеният клир, така и Вашите пасоми – онова Христово словесно стадо, което Бог Ви е поверил да водите вярно по пътя към богоуподобяването, спасението и вечния живот.

Достоен за отбелязване и насърчение е и начинът, по който осъществявате връзките на нашата Западно- и Средноевропейска епархия със сестрите – православни църкви по места, с Римокатолическата църква и другите християнски изповедания на Европейския континент, както и с държавните и обществените институции на страните от Западна и Централна Европа, където функционират нашите православни църковни общини. През изминалите десет години Вие издигнахте високо авторитета на Православната ни църква като неин представител в междуконфесионалния и междурелигиозния диалог, активно участвайки в различни инициативи, насочени към по-доброто взаимно разбирателство както между християните от отделните изповедания, така и между тях и останалия свят.

Най-високо от всичко обаче оценяваме и насърчаваме Вашата лична отдаденост на делото на Благовестието, личното Ви посвещение на Христа и на Неговата света Църква, с която свързахте живота и съдбините си още от дните на Вашата младост и на която винаги сте принасяли и продължавате да принасяте и сега най-доброто от всичко онова, с което Всещедрият Бог щедро Ви е обдарил.

Някога, в дните на Своето земно служение, Господ беше казал на учениците, че „… жетвата е голяма, а работниците малко“ (Мат. 9:37). Тези думи остават напълно валидни и в нашето време, което е време на духовна жажда, на нови духовни кризи и обърквания в ценностната ни система, на нови изострени противопоставяния и ожесточени военни конфликти, на изпитания и изкушения от всевъзможен характер. В това време Истината на Църквата е необходима повече от всякога, а нейният глас и послание към света трябва да звучат колкото може по-високо, защото Истината, която Църквата носи и дава, е Самият Христос. Своя дял в това свидетелство за Христовата истина има и оглавяваната от Вас Западно- и Средноевропейската епархия на Православната ни църква.

Дерзайте, Високопреосвещени владико, и занапред в архипастирското служение, в подражанието си на Пастира на пастирите – Господ Иисус Христос, Който е нашият вечен и неизменен образец в това служение, за благото и преуспяването на православния ни народ и утвърждаването на Православната ни църква. Нека плодовете от труда Ви все така да изобилстват – за прослава на Божието свято име, в свидетелство за неизменната Божия любов към човеците и за онази славна победа, която Бог, в Христа Иисуса – Своя Единороден Син, удържа за нас, като ни донесе освобождаването ни от оковите на врага на човешкото спасение и ни дарува Своята светлина и истина, мир и радост в Пресветия Дух, спасение и живот вечен.

По молитвите на Пресветата наша Владичица и всякога Дева Богородица, на светия преподобен Антоний Велики, когото Вие имате за небесен покровител и застъпник, и на всички Свои дивни угодници и наши небесни ходатаи, Всемилостивият Бог да бъде всякога с Вас, да Ви закриля с могъщата Си десница и да Ви дарува крепко здраве и сили за още повече и по-богати плодове на нивата, която са душите и сърцата на тези, с които Той ни среща във всички дни от нашия живот!

На многая лета, Високопреосвещени владико!

С братска в Христа обич,

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

29.10.2023 г.

 гр. София