19 април 2024, петък

Преп. Йоан Ветхопещерник (Прежд. лит.) (вечерта – Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист) (Тип. с. 439)
church

Радост и братско в Христа общение в Киев

| Автор: Ловчанска митрополия

Радост и братско в Христа общение в Киев

По молба на Негово Блаженство Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, с благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит и по решение на Светия Синод на БПЦ бях с придружаващия ме ставрофорен свещеноиконом Любомир Казашки на тържествата в град Киев, Украйна, 24-25 юни по случай именния ден на Негово Блаженство Митрополит Онуфрий, неговият 75 годишен юбилей и 5 години от избирането му за глава на Украинската Православна Църква – Московска Патриаршия. На 24 юни в съборния храм на Киево-Печорската лавра, носещ името на „Свето Успение Богородично“, беше отслужено бдение, което възглави Негово Блаженство Митрополит Онуфрий и му съслужиха епископата на Украинската Православна Църква и представители на поместните православни църкви. Храмът и територията наоколо бяха преизпълнени с духовници и миряни. Ние, представителите на поместните православни църкви, бяхме посрещнати много сърдечно, по братски, с Христова любов от Негово Блаженство и епископата на УПЦ-МП. Самите ние се чувствахме радостни и щастливи, че сме част от такъв сомн на молещи се и празнуващи чеда на светата Църква. Споделеното между нас, представителите на поместните православни църкви, беше голямото желание да подкрепим Негово Блаженство и възглавяваната от него единствена канонична православна църква в Украйна и да се помолим за мира и благоденствието в тази света Църква и в тази страна. Знаейки колко много са претърпели православните християни – епископи, свещеници и миряни – особено в последните месеци, ние се чувствахме като в общество на Христови изповедници, доказали в скърбите и гоненията своята вярност към Господ Иисус Христос и към Неговата света Църква.

На следващия ден, 25 юни, когато светата Църква празнува паметта на свети Онуфрий Велики, на площада пред съборния храм в Лаврата беше отслужена света божествена литургия, която възглави Негово Блаженство Митрополит Онуфрий, комуто съслужиха почти целия епископат на УПЦ – МП, представители на поместните православни църкви и многобройно духовенство. На края на службата всеки един от представителите пред многобройния богомолен народ и служещите четоха своите поздравления от името главите на техните църкви. Тук бяха представители на:

Александрийска Православна Църква - митрополит Картагенски Мелетий;

Йерусалимска Православна Църква - митрополит Востърски Тимотей ;

Руската Православна Църква – Московска Патриаршия митрополит Сингапурски и Юго-Източно-Азиатски Сергий;

Сръбска Православна Църква - епископ Моравичски Антоний;

Българска Православна Църква – митрополит Ловчански Гавриил;

Кипърска Православна Църква - митрополит Тамасоски Исаия;

Полска Православна Църква - епископ Хайновски Павел;

Чешка и Словашка Православна Църква - архиепископ Пражки Михаил.

Съслужиха и представители на Румънската Православна Църква (3 свещеника) и от Православната Църква в Америка.

На богослуженията и на тържествения обяд присъства и един от големите дарители на УПЦ-МП г-н Вадим Новински, депутат от Украинската дума, водач на политическа партия в Украйна.

В духа на неговото голямо братско в Христа гостоприемство вечерта в същия ден Владика Онуфрий даде прощален прием в лятната резиденция на Киевския митрополит. Тя премина в изключително топла сърдечна атмосфера.

Благодарим на Господ, че ни сподоби да бъдем участници и съслужители в това благодатно и умилително тържество, където всички имахме едно сърце и една воля в Христа.