25 юни 2024, вторник

* Св. прпмчк Прокопий Варненски. Св. прпмчца Феврония. Преп. Дионисий Атонски
church

Съболезнователен адрес на Българския патриарх Неофит до Йерусалимския патриарх Теофил III по повод кончината на бившия патриарх Ириней

| Автор: Българска патриаршия

resize_1646661199_3EFA243F5FB9A7809C2DE3AF20CEF53D.jpg

ДО НЕГОВО БЛАЖЕНСТВО

 Т Е О Ф И Л ІІІ

 ПАТРИАРХ НА СВЕТИЯ ГРАД ИЕРУСАЛИМ

 И НА ЦЯЛА ПАЛЕСТИНА

ВАШЕ БЛАЖЕНСТВО,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЕ И СЪСЛУЖИТЕЛЮ, 

БОГ НА МИРА И ЛЮБОВТА ДА БЪДЕ ВИНАГИ СРЕД НАС!

Достигна до нас вестта за кончината на Вашия предшественик по катедра на Йерусалимския престол – бившия патриарх Ириней!

Блаженопочиналият патриарх остава в паметта ни с кроткия си нрав, скромност, добронамереност и братско отношение към Българската православна църква, особено в най-трудното за нея време – това на зловредния разкол от 1992 г. 

На Светия разширен и надюрисдикционен Всеправославен събор проведен през 1998 г. в София, когато се потвърди легитимността и каноничния избор на приснопаметния наш предшественик патриарх Максим, правдата и истината възтържествуваха и с категоричната подкрепа на патриарх Ириней, тогава в битността си на митрополит на Йерапол, представител на Йерусалимската патриаршия. Тази подкрепа е незаличима в паметта ни! 

Изказваме съболезнования на Ваше Блаженство и Светия синод на Йерусалимската църква, на свещенството, монашеството и на всички сътрудници и родственици на блаженопочившия бивш Йерусалимски патриарх Ириней. 

Бог да го прости и упокои в селенията на праведните! 

Вечна и блажена да пребъде паметта му!

С братска в Христа обич, 

 † НЕОФИТ 

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ