28 февруари 2024, сряда

Преп. Василий Изповедник. Св. мчца Кирана Солунска (Блажи се)
church

Съболезнователен адрес на Българския патриарх Неофит до Йерусалимския патриарх Теофил III по повод кончината на бившия патриарх Ириней

| Автор: Българска патриаршия

resize_1646661199_3EFA243F5FB9A7809C2DE3AF20CEF53D.jpg

ДО НЕГОВО БЛАЖЕНСТВО

 Т Е О Ф И Л ІІІ

 ПАТРИАРХ НА СВЕТИЯ ГРАД ИЕРУСАЛИМ

 И НА ЦЯЛА ПАЛЕСТИНА

ВАШЕ БЛАЖЕНСТВО,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЕ И СЪСЛУЖИТЕЛЮ, 

БОГ НА МИРА И ЛЮБОВТА ДА БЪДЕ ВИНАГИ СРЕД НАС!

Достигна до нас вестта за кончината на Вашия предшественик по катедра на Йерусалимския престол – бившия патриарх Ириней!

Блаженопочиналият патриарх остава в паметта ни с кроткия си нрав, скромност, добронамереност и братско отношение към Българската православна църква, особено в най-трудното за нея време – това на зловредния разкол от 1992 г. 

На Светия разширен и надюрисдикционен Всеправославен събор проведен през 1998 г. в София, когато се потвърди легитимността и каноничния избор на приснопаметния наш предшественик патриарх Максим, правдата и истината възтържествуваха и с категоричната подкрепа на патриарх Ириней, тогава в битността си на митрополит на Йерапол, представител на Йерусалимската патриаршия. Тази подкрепа е незаличима в паметта ни! 

Изказваме съболезнования на Ваше Блаженство и Светия синод на Йерусалимската църква, на свещенството, монашеството и на всички сътрудници и родственици на блаженопочившия бивш Йерусалимски патриарх Ириней. 

Бог да го прости и упокои в селенията на праведните! 

Вечна и блажена да пребъде паметта му!

С братска в Христа обич, 

 † НЕОФИТ 

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ