19 април 2024, петък

Преп. Йоан Ветхопещерник (Прежд. лит.) (вечерта – Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист) (Тип. с. 439)
church

Среща на Българския патриарх Неофит с посланика на Словакия

| Автор: Българска патриаршия

IMG_1146.JPG

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие днес на официална среща Н. Пр. посланика на Словашката република в Република България Васил Гривна. Приемът се състоя в сградата на Софийска св. митрополия. 

Посланик Гривна изтъкна добрите взаимоотношения между България и Словакия, като сподели на Светейшия патриарх повече за живота на Православната църква в Чешките земи и Словакия, водена и духовно ръководена от митрополит Ростислав. 

Негово Превъзходителство сподели още за това, че страната ни е желана дестинация за пътувания и поклонничество от страна на словаците и разказа за своето първо посещение у нас, случило се преди няколко десетилетия. 

Негово Светейшество пожела на посланик Васил Гривна успешен мандат и бяха изразени надежди за сътрудничество в различни инициативи - образователни и обществени. 

На срещата участие взеха Техни Преосвещенства Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, г-н Теодор Атанасов, началник Кабинет на Българския патриарх и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия. 

Текст и снимки: Ангел Карадаков