22 юли 2024, понеделник

Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Възвръщане мощите на св. свщмчк Фока
church

Тържествен водосвет, отслужен от Българския патриарх Даниил, по повод 145 години от създаването на МВР

| Автор: Българска патриаршия

IMG_1095.00_01_19_13.Still002.jpg

На 5 юли 2024 г. отбелязваме 145 години от създаването на Министерството на вътрешните работи. По този повод в столицата Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил отслужи тържествен водосвет пред паметника на Незнайния воин.

Молитвено участие взеха председателят на Народното събрание г-жа Рая Назарян, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и др. Пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ бе подредена специализирана техника, която служители на структурите в МВР ползват в ежедневната си работа.

След водосвета патриарх Даниил се обърна със слово, в което изтъкна важността от работата на служителите в МВР за запазването на мира и сигурността в обществото ни.

„Радваме се днес с всички вас и сърдечно ви поздравяваме по случай 145-та годишнина от основаването на Министерството на вътрешните работи. Важни са мирът, редът и сигурността в човешкото общество, и в Светата Православна Църква се молим щото Господ да ви помага при вашата високоотговорна служба. Това правим с убеждение, защото св. ап. Павел ни казва, че Църквата, която е дом Божий в Нея всичко трябва да става с ред (вж. 1 Кор. 14:40), както и разбира се и в цялото ни общество. Също така убедено и усърдно се молим за вас, защото, държавният служител, както казва св. ап. Павел е Божий служител (вж. Рим.13:4), който е изпращан за похвала на ономува, който прави добро и за наказание на онези, които правят зло. Високоотговорна е вашата  служба, често свързана с опасност и риск за вас. Служейки достойно, служейки с мисълта за това, че от вашата служба зависят мирът и сигурността в цялото общество, вие изпълнявате Христовата заповед за любовта, която Той е казал: „Никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели“ (Йоан. 15:13)“, каза Негово Светейшество.

По програма днес в сградата на МВР ще се проведе и церемония по награждаване на служители на министерството, постигнали високи професионални резултати.