18 юни 2024, вторник

Св. мчци Леонтий, Ипатий и Теодул
church

Тържествен водосвет за празника на град София

| Автор: Софийска света митрополия

53193911454_b16e39a676_o(1).jpg

На 17 септември, когато почитаме паметта на светите мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов, отбелязваме Деня на град София. По традиция в този ден се извършва празничен водосвет на площада пред храма и с тържествена церемония се издига знамето на София, на което е изписан девизът на столицата: „Расте, но не старее“.

След като бе отслужена архиерейска св. Литургия в древния храм, софийското духовенство, водено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп и Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, викарии на Софийския митрополит, се отправи в литийно шествие към мястото, определено за празничния водосвет.

На площада пред храма вече ги очакваше голямо множество държавни и официални лица. Сред тях бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, депутати от всички парламентарни групи, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, председателят на Общинския съвет, общински съветници и служители, кметове на общини и др.

След като Росен Желязков, председател на Народното събрание, прие строя на почетния караул, съставен от представителни части на българските войски, бе отслужен водосвет, предстояван от Белоградчишкия епископ Поликарп и Велбъждския епископ Исаак, викарии на Софийския митрополит.
В края на чинопоследованието епископ Поликарп се обърна към присъстващите и прочете празничното патриаршеско слово, в което се казва: „Днешният ден се отбелязва като празник на нашата столица. Днес стоим пред древния храм, който не само със своето име, но и със стените си е свидетел за непреходността на Христовата истина – храм, преживял превратностите на вековете, и устоял във времената, за да свидетелства за Божията сила, давайки и името на нашия град – град на Премъдростта.
Да бъдеш жител на такъв град е и чест, и отговорност. Отговорност лично пред Този, на Когото той е посветен. Името на нашия столичен град украсява, но и задължава. Да бъдеш жител на София – града на Премъдростта, означава да се стремиш да подражаваш на Христос, а това предполага, на първо място, непрестанно да проявяваш жертвена любов към ближния, да свидетелстваш за християнските добродетели, които носят имената на дивните мъченици Вяра, Надежда и Любов. Нека, по молитвите на светите Христови невести Софѝя, Вяра, Надежда и Любов, да укрепваме във вярата, да стоим твърдо в надеждата и да отдаваме любовта си в още тук – в този свят, за да бъдем достойни жители на Града на Премъдростта не само сега, но и в бъдните дни. Амин. Честит празник на скъпата ни столица!“
С приветствени думи към софиянци се обърна и кметът на столицата Йорданка Фандъкова, която каза: 
„Честит празник! Честит празник на вярата, надеждата и любовта! Честит празник на любимата ни София! В този празничен ден бих искала да се обърна към всички вас с едно огромно благодаря. Благодаря ви за доверието. То ми даде увереността и силата да ръководя развитието и промяната на града ни вече 14 години. 
Днес София е различен град и може би най-хубавото е, че всички сме забравили какво беше, когато започнахме. Няма нищо по-мотивиращо от добрите думи и от критиката. В работата трябва да си готов и за двете, и най-вече да знаеш как да продължиш след грешките и след успехите... Уверена съм, че не бихте позволили нито на агресията, нито на популизма да ръководят бъдещето на София. За управлението на град е нужен характер, а не двоен морал, нужни са постоянство и упоритост, тогава трудностите се превръщат в генератор на енергия. Вие бяхте моят генератор на енергия и сила.
Пожелавам Ви от сърце силата да обичате, дързостта да вярвате, смелостта на негубещите надежда и мъдростта на съграждащите. Бъдете здрави! За мен беше чест да мечтаем, да създаваме и да променяме София заедно!“
Епископ Поликарп поръси със светена вода строените представителни войскови части и знамето на София, след което то бе издигнато с тържествена церемония под звуците на Националния химн. Държавните лица поздравиха епископите и получиха благословение и благопожелания.
 
Текст и снимки: Весела Игнатова