29 февруари 2024, четвъртък

Преп. Йоан Касиан Римлянин
church

Трима митрополити тържествено откриха юбилейния XV Международен фестивал на православната музика, Поморие, 6-10 юни

| Автор: Сливенска митрополия

Откриване на Достойно есть

Вече 15 години подред най-голямото събитие за годината в сферата на православната музика у нас – Международният фестивал „Достойно есть”, се превръща в истински празничен събор на православни хорове и певци, стичащи се от България и чужбина. Провежда се под патронажа на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий и общинския кмет Иван Алексиев, организира се от Община Поморие, с домакинството на поморийския храм „Рождество Богородично”.

Тази година на 6 юни, юбилейното издание на фестивала се откри особено тържествено. Под молитвения покров на закрилницата на ангелогласното пение – Пресвета Богородица „Достойно есть” - нейната свята икона бе посрещната в морския град от: Техни Високопреосвещенства кириарха на епархията Сливенски митрополит Йоаникий, председателя на фестивалния секретариат Старозагорски митрополит Киприан и Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, Негово Преосвещенство Агатополски епископ Йеротей – викарий на Сливенския митрополит и местно духовенство. Както и от общинската власт на гр. Поморие в лицето на кмета г-н Иван Алексиев, членове на фестивалния секретариат и множество народ.

Начелото с иконата, поведени от духовенството, стотиците участници във форума в тържествено литийно шествие се отправиха към градския площад, където на представителната открита сцена се извърши тържественият водосвет за откриването на мащабния хоров форум. Последованието в прослава на Преблагословената Владичица Богородица и измолването на застъпничеството на Дух Светий бе възглавено от кириарха на епархията, а до него в съслужение застанаха събратята му архиереи. Богослужебните песнопения бяха възнасяни от софийския хор за източно пение „Св. Наум Охридски”.

Всеки от четиримата архиереи благослови със символа на кръста събралото се певческо множество, а митрополит Йоаникий поръси с осветените води за здраве и успех, благоденствие и благовеселие.

Музикалният директор на фестивала Йорданка Туджарова се обърна с приветствено слово към всички присъстващи и участници, в което накрая пожела: „На добър час!”. Хорът на Старозагорската опера под диригенството на своя митрополит запя ангелогласния химн: „Достойно есть”.

Кметът Иван Алексиев поздрави всички, като благодари на Високопреосвещените митрополити за подкрепата, а на участниците - че превръщат няколкото фестивални дни в „истински празник за душата”.

После, подчертавайки значимостта на фестивала в утвърждаването на обединяващото Православие, в знак на благодарност към всички, които са участвали в организирането и провеждането на фестивала през годините, връчи на техните представители по един юбилеен плакет и почетна грамота за спомен от тази важна годишнина. Сред тях „за принос в отразяването и популяризирането на Международния фестивал на православната музика „Св. Богородица – Достойно есть” бе и медийният екип на БПЦ – Българска патриаршия. Плакетът бе получен от редактора в Синодално издателство Анула Христова, дългогодишно отразяваща форума както в църковната интернет медия, така и на страниците на „Църковен вестник”.

Плакета и почетната грамота „за особен принос в организацията и провеждането на Международния фестивала „Достойно есть” бе връчена на Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий.

След тази последна и най-важна грамота кметът Иван Алексиев обяви юбилейното 15-то издание на фестивала за открито.

Текст: Анула Христова Снимки: Весела Игнатова