28 септември 2023, четвъртък

Преп. Харитон Изповедник. Св. прор. Варух (Тип. с. 90)
church

Велик водосвет в навечерието на Богоявление в ПКСХП "Св. Александър Невски"

| Автор: Българска Патриаршия

ПКСХП 'Св. Александър Невски', 5 януари

На 5 януари, в навечерието на Богоявление в патриаршеската катедрала в София „Св. Александър Невски” бяха отслужени полагащите се за деня богослужби: Утреня с Царски часове, св. Василиева Литургия и Велик водосвет. Те бяха оглавени от председателя на църковното настоятелство при храма Негово Преосвещенство Тивериополски еп. Тихон в съслужение с архим. Йоан (Стойков) началник на Богослужебния отдел към Светия Синод на БПЦ и дякон Иван Иванов.

Молитвено участие взе преосвещеният Стобийски еп. Наум, главен секретар на Светия Синод.

След като отслужи чина на Великия водосвет епископ Тихон поръси с осветената вода и благослови всеки от присъстващите православни християни. На богомолците бе раздадена светена вода за освещаване и на домашните им църкви - на техните близки и домовете им.

По-късно, при пеене на тропара на Богоявление, Негово Високопреподобие архим. Йоан (Стойков) обходи всички стаи в сградата на Светия Синод и поръси служителите от администрацията и помещенията.

Защо Църквата освещава вода четете тук: http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=church_ritual.xml#zashto Озвучаване: Владислав Трифонов