18 април 2024, четвъртък

Преп. Йоан. Св. мчк Виктор (Прежд. лит.) (Тип. с. 438)
church

Всенощно бдение и Божествена света Литургия в чест на свети Ромил Видински

| Автор: Видинска митрополия

ожфо.PNG

Всенощно бдение и Архиерейска света литургия за празника на св. Ромил Видински (Бдински) отслужиха Ловчанският митрополит Гавриил и Видинският митрополит Даниил. В богослужението в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец“ във Видин освен свещениците от храмовете в дунавския град участваха още йером Климент от Зографския манастир, свещ. Траян Горанов, който служи във Великобритания.

Митрополитският храм се огласяше от песнопенията на хор „Св. Наум Охридски“ с ръководител д-р Андрей Касабов.

В житието на светеца е записано, че св. преподобни Ромил е роден в град Бдин (Видин). Заможността на родителите и неговата даровитост му дали възможност да получи добро образование. Когато пораснал, отишъл тайно в Търново и в манастира "Св. Богородица Пътеводителка" бил постриган за монах с името Роман. За неговото мъдро смирение и любов към всички и най-вече към болните монасите започнали да го наричат "Добрият Роман“. Той е ученик на св. Григорий Синаит, един от проповедниците на исихазма, и пребивава в неговия манастир в областта Парория в Странджа планина. Там приема велика монашеска схима с името Ромил. Пребива известно време в манастирите на Атонската света обител, следван от своя ученик и автор на неговото житие Григорий Доброписец, и в Албания. Накрая се установява в Раваница (Сърбия), в манастира „Св. Възнесение“, където починал на 16 януари 1375 г.

През целия си живот Св. Ромил е проявявал милосърдие, като се е грижил за немощните, доказвал е своята любов към Бога и ближния. Светецът е придобил Божията благодат, което е дар и радост за всички християни и за родния му град, каза в своята проповед Видинският митрополит Даниил. Св. Ромил е един от духовните покровителите на Видин.