28 януари 2023, събота

Преп. Ефрем Сириец. Св. Исаак Сириец, еп. Ниневийски. Преп. Паладий Пустинник ◑
church

Западноевропейският митрополит Антоний се срещна с посланика на Обединените арабски емирства

| Автор: Митрополия на Западна и Средна Европа

FB_IMG_1665486236457.jpg

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний се срещна днес с посланика на Обединените арабски емирства (ОАЕ) в България Н.Пр. Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми.

На срещата бе поставен въпросът за изграждане на български православен храм в Дубай, като по този начин се откликне на дългогодишните молби на българите, работещи и живеещи там. В ОАЕ през последните години се е обособила най-голямата българска общност в Арабския свят, която изпитва духовна потребност да има своя църква.

Негово Високопреосвещенство, който е натоварен от Светия Синод на БПЦ-БП с отговорностите по този въпрос, очерта пред посланика основните рамки на проекта. Идеята е българската църква по възможност да бъде построена в района Джебел Али на емирство Дубай, където са съсредоточени най-много наши сънародници.

Към момента за своите духовни потребности българите в ОАЕ са принудени да пътуват най-често до емирство Шарджа, където се намира руската православна църква. 

Н. Пр. посланик Алнуайми подчерта, че в ОАЕ живеят и работят хора от най-различни националности и религиозни деноминации и всички те се радват на мирно и съвместно съществуване, както и на свобода да изповядват своята вяра, а в страната цари дух на толерантност и взаимно уважение. Той пое ангажимент пред Негово Високопреосвещенство да придвижи въпроса до властите в ОАЕ като изрази надежда за неговото бързо и успешно развитие. 

Чрез митрополит Антоний дипломатът изпрати най-сърдечни поздрави до Светейшия български патриарх и митрополит Софийски Неофит. На срещата в посолството на Обединените арабски емирства в София присъства и Главният секретар на Светия Синод Негово преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим.