16 юли 2024, вторник

Св. свщмчк Атиноген и 10-те му ученици. Св. мчца Юлия девица. Св. мчк Йоан Търновски
church

Православна мисъл

ДЕЦА НА АТОН 2012

Aton1.jpgВ дните 10-12 май 2012 г. с изричното благословение на Светейшия патриарх на Москва и цяла Русия Кирил и Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Максим Балканското Атонско сдружение организира двудневно поклонническо пътуване до Света Гора - Атон под надслов „Деца на Атон 2012". Поклонническата група наброяваше повече от 70 човека, като в основната си част се състоеше от деца, включително сираци, от Русия и България. Групата бе възглавявана от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и предстоятеля на Подворието на Московската патриаршия в България игумен Филип.

Aton9.jpg

По време на поклонението в монашеската държава бяха посетени първо нейната столица Карея, а после и манастирите Ставроникита, Григориат, Дионисиат, Свети Павел (Ксиропотамски), Свети Пантелеймон и Ксенофонт. Особено голяма духовна радост у поклонниците предизвика тържественото богослужение в съборния храм на манастира „Свети Павел", възглавено от митрополит Кирил при съслужението на игумена на манастира архим. Партений и игумен Филип. По време на празничната света литургия прозвучаха ектении на гръцки, църковно-славянски и български език.

С пристигането си в Карея на 11 май представителна част от групата направи работно посещение при Свещената Епистасия на Светата Атонска Гора. Делегацията бе оглавена от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и от председателя на Управителния съвет на Балканското Атонско сдружение Андрей Кристов. Там тя бе посрещната от Протепистата на Свещ. Епистасия старецът Варнава Ватопедски. На срещата нашите делегати изразиха благодарност за оказаната помощ при организирането на поклонническото пътуване „Деца на Атон 2012", както и за подкрепата при решаването Светият Кинотис да дари на Българската Православна църква точно копие на чудотворната икона „Достойно есть". След деловата среща делегацията посети храма „Успение Богородично" в Карея, където се поклони пред самата икона „Пресвета Богородица - Достойно есть".

Aton7.jpg

Aton10.jpg

После делегацията заедно с игумен Филип и йеромонах Зотик се отправи към манастира Ставроникита. Там тя бе посрещната от игумена на манастира архимандрит Тихон. На тази братска среща бе изказано задоволство от досегашната ползотворна съвместна дейност и бяха обсъдени бъдещите мероприятия. Всички имаха възможността да се поклонят пред чудотворната мозаична икона на свети Николай Чудотворец, наречена „Устричная" и намираща се в главния манастирски храм.

Aton8.jpg

В същия ден поклонническата група посети манастира Григориат, където момчетата бяха посрешнати много топло и радушно от монасите на светата обител. След като ги нагостиха с вкусен хляб, локум, халва и вода, те ги отведоха в главния манастирски храм, посветен на свети Николай Чудотворец. Там всички се поклониха пред светините, съхранявани в този манастир. Сред тях бяха частица от Животворящия Кръст Господен, мощи на св. Анастасия Римлянка, св. св. мчци Кирик и Юлита, св. свщмчк Харалампи, св. Григорий Богослов, св. безсребърници Козма и Дамян, св. Фотиния. След като благодари за оказаното гостоприемство групата отпътува за манастира Дионисиат.

Aton6.jpg

В манастира на преподобни Дионисий групата бе посрещната също много топло и радушно от монасите на светата обител. По манастирски обичай всички бяха нагостени отново с вкусен локум и вода, след което се отправиха към главния манастирски храм, посветен на свети Йоан Предтеча, за да се поклонят пред манастирските светини. А сред светините на Дионисиат са: частица от Животворящия Кръст Господен, мощи на св. Предтеча и Кръстител Йоан, св. Йоан Милостиви, св. свещеномъченик Власий, св. апостол и евангелист Лука, св. архидякон Стефан, св. царица Теофания, св. Нифонт, патриарх Константинополски. Поклонниците изказаха своята благодарност за оказаното гостоприемство и групата потегли към манастира „Свети Павел".

Aton5.jpg

Свещеният манастир „Свети Павел (Ксиропотамски)" бе последният, който групата посети за деня и където бе приютена за нощуване. Там поклонниците бяха посрещнати от отец Никандър и отец Евдокимос, които със свойствената за светогорските монаси любов устроиха настаняването на всеки един. В 17.00 ч. манастирското клепало призова за вечерното богослужение. После в голямата манастирска трапезария бе устроена за групата вечеря с постна монашеска храна. Нашите часовници показваха едва 20.00 ч., но за монасите, които живеят по древното библейско и византийско часово време, наближаваше полунощ, а в 3.00 ч. наше време започваше утринното им богослужение.

Въпреки превъзбудата от многото впечатления през този ден, натрупаната умора от пътя помогна бързо да се „настроим" към местното часово време. След около шест часа звукът на клепалото ни призова отново в манастирския храм. Нощната тишина, светлината, идваща само от свещите, и спокойното монашеско пеене и четене ни пренесоха в „друг" един свят - по-реален, по-благ и истински любящ.

Богослуженията в тази ранна утрин бяха предстоявани от митрополит Кирил, като с него съслужиха игумена на манастира архим. Партений, игумен Филип, както и йеромонаси и йеродякони от светата обител. В своята цялост богослужението продължи повече от пет часа, като по време на светата литургия, готвещите се за свето причастие имаха възможността да бъдат причастени от Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил. Всички присъстващи имахме радостта да чуем възгласи и ектении на гръцки, църковно-славянски и български език, с което видимите граници между отделните православни народи се стопиха напълно.

Aton2.jpgСлед богослужбата отново ни чакаше скромната манастирска трапеза. После, заситени духом и телом, поклонниците се отправиха за лична среща с игумена на манастира архим. Партений. По време на срещата всички чуха поучителни слова за православната вяра и получиха благословение от игумена на светата обител, както и скромни манастирски подаръци, връчени им лично от митрополит Кирил. Изпълнени с радост и благодарни за любовта и гостоприемството, ние напуснахме манастира и се отправихме към манастир „Свети Пантелеймон".

Така на 12 май поклонническата група посети светогорския манастир, известен като „Руския манастир", защото там богослуженията се извършват на руски език и той се обитава предимно от светогорци с руски произход. И в „Свети Пантелеймон" поклонниците бяхме посрещнати от монасите на светата обител. Голяма духовна радост за всички бе възможността да се поклоним и помолим пред Честната Глава на свети великомъченик Пантелеймон, както и пред частици от Животворящи Кръст Господен, мощи на св. Йоан Предтеча, св. апостоли Петър, Андрей, Матей, Лука, Филип, Тома, Вартоломей, Варнава, Яков Алфеев, Тимотей, Прохор и Тадей, св. архидякон и първомъченик Стефан, св.праведен Йосиф Обручник, св. Анна - майката на Пресвета Богородица, св. равноапостолна Мария Магдалина, св.равноапостолни царе Константин и Елена, св. петочислени мъченици Евстратий, Авксентий, Евгений, Мардарий и Орест, св. десет мъченици Критски, св. 40 мъченици от Севастия. След като благодарихме за оказаното гостоприемство, отпътувхме за манастира Ксенофонт.

aton3.jpg

В манастира на светия монах Ксенофонт групата бе отново топло и радушно посрещната от монасите на светата обител. В главния манастирски храм, който е посветен на светия великомъченик Георги Победоносец, младежите се поклониха пред манастирските светини. Сред тях са: чудотворните икони на свети Георги Победоносец и на Пресвета Богородица - Одигитрия (Пътеводителница), мощи на св. Марина, св. Георги Победоносец, св. мъченик Трифон, св. Теодор Тирон, св. мъченица Параскева. Това бе и последната атонска света обител, която групата посети по време на своето двудневно поклонничество.

Aton4.jpg

След като благодари за монашеското гостоприемството, напускайки този последен по маршрута си манастир и отпътувайки обратно към пристанището Уранополи, откъдето и за България, групата бе изпълнена с очевидна тъга от раздялата с тази свята и благословена земя, но същевременно и с необозримата духовна радост от възможността да се докосне до вековно съхраняваната там православна святост. 

Текст и снимки: Балканско Атонско Сдружение

А.Хр.