28 януари 2023, събота

Преп. Ефрем Сириец. Св. Исаак Сириец, еп. Ниневийски. Преп. Паладий Пустинник ◑
church

Православна мисъл

ЗА ДЕТЕРОДСТВОТО ПРИ МИРЯНИТЕ

Някои миряни оправдават неумереността си в плътските наслади с това, че са в брак. Ценни в това отношение са съветите на св. Нил Мироточиви.

PrepNilMirotocivi.jpgАко родителите искат децата им да станат здрави и добродетелни, подобава да се въздържат от съпружеско общение след зачатието. Иначе има двойна вреда: 1) изнурява се майката; 2) поврежда се младенецът. Вредата за детето е в това, че се изтощава неговата сила за развитието на умствените му заложби.

Традиция за въздържание по време на бременност пазели още древните гърци. За да могат да преодолеят естественото влечение, елините избягвали пикантните и вкусни ястия. Така те побеждавали плътските си желания и детето им бивало силно и неосквернено. Забелязано било, че на онези, които се въздържали от сладострастие, децата били мъдри. Всички учени-мъдреци произхождали от такива родители.

Но да оставим елинската мъдрост и се обърнем към безсловесните животни. Дори при тях след съчетанието, когато самката усети, че носи плод, не приема повече самеца, за да не повреди съзряващия зародиш.

Колко повече важи това за човека! При непазене на майката от телесно съвкупление се поврежда детето в нея, тъй като то се храни чрез кръвта й. Щом майчината кръв се осквернява от семето на мъжа и чрез нея се храни детето, то и млякото на майката би било осквернено поради същото невъздържание.

В такъв случай що за човек ще излезе от закърмения с нечистота?! Такова дете бива впоследствие с физически или нравствени недостатъци. Не е възможно да не бъде с нещо заклеймено.

Животът му обикновено е лукав, опетнен с лъжа, с кражба или нещо подобно, защото е бил заченат в разпътство и откърмен с осквернени кръв и мляко. Затова подобава майката да е чиста от всякакви скверноти, за да бъде чисто и детето.

Ако тя се опази от лакомство и плътско съчетаване и детето си ще запази чисто. То ще бъде кротко, любвеобилно и привързано към родителите си.

В случай че родителите не избягват тези две страсти, ще видят детето си диво, опърничаво, винаги смущаващо и прогневяващо близките си.

Грешат такива родители, като мислят, че детето ще им бъде утеха и закрила в тяхната старост.

Щом при самото си създаване е закърмено с нечистота, в него няма страх Божи, корена на всички блага, а причинява на родителите си само скърби.

 

Из творенията на св. Нил Мироточиви Атонски

Църковен вестник, бр. 23/ 1994 г.

***

СРОДНИ ТЕМИ:

НУЖДАТА ОТ МАЙЧИНСТВО, Св. Синод на Гръцката ПЦ

МАЙЧИНАТА ОБИЧ, Старецът ПАИСИЙ

ДЕТЕТО С ДУХОВЕН ЖИВОТ Е ЩАСТЛИВО ДЕТЕ, отец Джордж МOРЕЛИ