21 май 2024, вторник

* Св. велики царе равноапостолни Константин и Елена (Тип. с. 318, т. 3)
church

Информация за 14-ото издание на поклонническия поход „Рилският чудотворец“

| Автор: Софийска света митрополия

68756242_2371363719850056_6458090736695902208_n(1).jpg

С благосословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и тази година ще се проведе традиционният поклоннически поход „Рилският чудотворец“. Пешеходното поклонение от София до Рилския манастир, съпътствано от богослужения, молитвени песнопения и четене на акатиста на св. Йоан Рилски, ще се проведе от 1 до 6 август (вторник до неделя). Софийска света митрополия публикува официалното съобщение от организаторите и приканва християните от Епархията да се включат в молитвеното събитие в чест на българския покровител.

Скъпи в Господа приятели,

На 1-и август, както всяка година от 14 години насам, ще тръгнем с молитва и славословие към дома на онзи, когото Бог е отредил да бъде закрилник на българския народ – св. Йоан, Рилският чудотворец. В смутни времена като нашето нека без съмнение в чудната помощ, която Бог оказва на онeзи, които Го тачат, да поемем по скалистите, но благодатни пътеки към Рилската света обител.
Поклонението ще започне на 1-ви август от 9:00 ч. в столичния храм „Св. София“, където ще се отслужи св. Литургия и водосвет. Оттам поклонението ще следва станалия традиция вече път – параклис „Св. Йоан Рилски" до х. Кумата (Витоша) – храм „Св. Неделя", с. Ярлово – местност Цари мали град над Белчин – х. Пионерска / х. Ловна – Рилски манастир.
Както и други години ще има съпътстващ бус, който ще помага с извозването на палатките и спалните чували.
С цел по-лесна логистика, молим да заявите предварително участието си в следния формуляр: https://rilskipoklonnik.bg/поклонението/практическа-информация.
На същата страница можете да намерите и актуална програма за тазгодишното поклонение, както и други практически детайли, свързани с организацията.
 
Допълнителна информация можете да получите на тел. 0877 377 594 (Ивайло Ганчев).
Обръщаме внимание, че всички участници е задължително да имат сключена планинска застраховка за времето, в което ще се включат в похода. Можете да го направите и в офиса на поклонническо-просветния център на Софийска света митрополия „Св. Йоан Рилски“ на ул. „Цар Калоян“ № 9 всеки делничен ден от 10:00 до 18:00 ч. – там специално за случая застраховката се предлага безплатно.