07 декември 2023, четвъртък

Св. Амвросий, еп. Медиолански. Св. Филотея Търновска
church

Откриване на "Градината на света" в Пазарджик

| Автор: Пловдивска митрополия

6.jpg

На 23 септември с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений - викарий на митрополита, отслужи молебен по случай откриването на „Градината на света“ в град Пазарджик.

С архиерея съслужиха: свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Боян Кочев – архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия и митрополитският протодякон Илиян Александров.

Песнопенията изпълни митрополитският хор "Св. ап. Ерм".

На богослужението присъстваха: кметът на Пазарджик г-н Тодор Попов, зам.-председателят на Народното събрание г-жа Росица Кирова, изтъкнатият футболист и носител на „Златната топка“ г-н Христо Стоичков, олимпийската шампионка по плуване г-жа Таня Богомилова, посланици и дипломати от множество дипломатически мисии у нас, общински съветници, държавни и общински служители, стотици жители и гости на Пазарджик.

Преосвещеният епископ Арсений се обърна с приветствено слово към всички и преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

След церемонията епископ Арсений и официалните гости заедно откриха различните кътчета на „Градината на света“, в която свой участък има и Пловдивската света митрополия.

Международният парк е изграден върху 112 декара на остров „Свобода“, като в засаждането на дърветата и растителните видове досега са се включили 28 чуждестранни посолства. В „Градината на света“ ще се съберат природни красоти от цялата планета и ще носи послание за мир между народите.

Снимки