25 юни 2024, вторник

* Св. прпмчк Прокопий Варненски. Св. прпмчца Феврония. Преп. Дионисий Атонски
church

Празник на Св. Неделя в Пловдив

| Автор: Пловдивска митрополия

16.jpg

На 7 юли Светата Църква чества паметта на света великомъченица Неделя. 

В навечерието на празника с благословението на  Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений - викарий на митрополита, отслужи Празничната вечерня с петохлебие, а на следващия ден възглави и архиерейската света Литургия в храма, посветен на св. вмчца Неделя в Старинния Пловдив.

С викарния епископ съслужиха: свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник на Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Апостол Марудов - председател на храм „Св.вмчца Неделя“, ставрофорен свещеноиконом Еленко Йосифов, храмовото духовенство, свещеници от града и митрополитският дякон Ангел Ангелов.

Дошлите боголюбиви християни от сърце и душа благодариха, прославиха и възнесоха своите молитви към света великомъченица Неделя. Някои от богомолците пристъпиха към Светите Тайни и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови, след като се бяха подготвили с усърден пост и молитва и бяха изповядали греховете си.

По време на „Причастния канон“ епископ Арсений произнесе слово, в което припомни житийния мъченически подвиг на света вмчца Неделя.

В края на светата Литургия Негово Преосвещенство епископ Арсений преподаде на миряните архипастирския благослов на архипастиря на Пловдивска епархия митрополит Николай.

Снимки от Празнична вечерня с петохлебие

Снимки от Архиерейска света Литургия