26 май 2024, неделя

† 4 Неделя след Пасха – на Разслабления. Св. ап. Карп. Св. мчк Георги Софийски, Най-нови. Гл. 3, утр. ев. 5, ап. Деян.11:19-30 (с. 25), лит. ев. Ин 5:1-15 (с. 24); [Мчк Георги Софийски, Най-нови – ап. Деян. 12:1-11 (с. 485), ев. Ин 15:17-16:2 (с. 329)] (Тип. с. 334)
church

ЦЪРКВАТА „СВЕТИ ЙОАН ПРЕДТЕЧА” В КЪРДЖАЛИ СТАНА ДЕЙСТВАЩ ХРАМ

| Автор: Българска Патриаршия

храм 'Св. Йоан Предтеча'

На 24.06.2009, когато православната Църква чества Рождество на св. Йоан Кръстител, (Еньовден) Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай с голяма и заслужена духовна радост отслужи тържествена света Литургия в църквата на манастирския комплекс „Свети Йоан Предтеча" в Кърджали в съслужение с преосвещения Константийски епископ Антоний, викарий на Пловдивския митрополит, протойерей Добромир Костов, протосингел на Пловдивска митрополия и свещенослужители от Хасковска и Ивайловградска духовни околии на Пловдивска епархия. Молитвено участие в богослужението взеха и министърът на културата проф. Стефан Данаилов и много православни християни. Присъства и областният управител на Кърджали.

След края на светата Литургия министър Данаилов връчи на високопреосвещения Пловдивски митрополит договор, съгласно който българската държава безвъзмездно дарява на Българската православна църква в лицето на Пловдивска митрополия за вечни времена храма и средновековния манастирски комплекс, който е разположен на площ от 9 декара на десния бряг на река Арда. Решението е взето от Министерският съвет по предложение на министър Стефан Данаилов.

Това стана след настойчивите усилия и енергични действия от страна на митрополит Николай за връщането на тази православна светиня на нейния естествен собственик – Българската православна църква, на която нашите предци заради вярата си някога са завещали свещения дълг за опазване и поддържане на светия храм, в който да бъде отдавана слава на Бога и да бъде освещаван животът на бъдещите поколения.

От свое име проф. Стефан Данаилов направи дарение от пълен комплект църковна утвар.

Митрополит Николай изрази благодарността си от решението на кабинета за предоставянето на манастирския комплекс и на храма, който занапред ще бъде постоянно действащ и в него всяка неделя и на празник ще се отслужва св. Литургия.

Проф. Стефан Данаилов зарадва присъстващите с изявлението си, че има решение на правителството още няколко храма, които юридически са собственост на Българската държава, да бъдат безвъзмездно отстъпени на Българската православна църква и че в Министерството на културата е готов списък с такива храмове.

„Днешният празник ще остане паметен за миряните в Кърджали", каза Негово Високопреосвещенство митрополит Николай и благослови всички. "Нека тази света обител бъде място за общение с нашия Спасител, нека миряните пазят и предават на младите християнските ценности за любов, мир и добруване между хората”, пожела той и обяви, че както и досега за храма “Св. Йоан Предтеча“ ще се грижи отец Боян Саръев, но заедно с него храма ще обгрижва и свещ. Ангел Стаматов.

Църквата “Св. Йоан Предтеча“ в кърджалийския квартал „Веселчане” е една от най-древните в България, просъществувала от ІХ до ХІV век. Нейните руини са открити при археологически разкопки, а години по-късно тя е възстановена в автентичния й вид. Средновековният комплекс е обявен за паметник на културата с национално значение. В него са намерени единствените открити у нас по археологически път златоткани одежди на епископ, които навеждат на мисълта, че манастирът е бил седалище на епископ.

Българската православна църква със задоволство отчита, че с това решение на Министерския съвет се утвърждава една добра и похвална практика на диалог и взаимодействие между Българската православна църква и българската държава. Защото с подобни актове на добра воля българската държава не само на думи, но и на дело показва историческото и актуално значение, което отдава на Православието като традиционно вероизповедание с неоценим принос за развитието и напредъка на българската нация и българската държавност (чл. 13 от Конституцията на Р България; чл. 10 от Закона за вероизповеданията).

Озвучаване: Мариана Иванова