05 декември 2023, вторник

* Преп. Сава Освещени. Преп. Нектарий Битолски(Тип. с. 135) ◐
church

Във Владая беше почетена паметта на св. Йоан Богослов

| Автор: Софийска света митрополия

53214981484_93e08c0ce3_o.jpg

На 26 септември Православната църква почита паметта на възлюбения Христов  ученик и апостол св. Йоан Богослов.

По този повод, за да бъде отбелязан тържествено храмовия празник на църквата „Св. ап. Йоан Богослов“ в столичния кв. Владая, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, беше отслужена архиерейска света Литургия.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Дилян Цветков, протойерей Георги Георгиев, предстоятел на храма и енорийски свещеник на Владая, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения изпълни г-н Росен Русев.

След светата Литургия Негово Преосвещенство произнесе проповед и говори върху живота и служението на светия апостол Йоан Богослов. Той, припомняйки, важни моменти от добродетелния му живот призова вярващите да му подражават, като се изпълнят с вяра, надежда и любов, както и доверие и привързаност към Спасителя Господа Иисуса Христа.

Владиката поздрави предстоятеля на храма, духовниците и присъстващите с празника от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Поздрав към епископа поднесе отец Георги, който му поднесе красив букет с цветя и му благодари за гостуването и благословението.

За всички на празника беше предоставена обща трапеза.

 

Снимки: иконом Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.