28 февруари 2024, сряда

Преп. Василий Изповедник. Св. мчца Кирана Солунска (Блажи се)
church

КОНСТАНТИЙСКИ ЕПИСКОП МИХАИЛ

Еп. Михаил

Роден със светско име Тошо Николаев Диловски на 09.02.1981 г. в многодетно семейство от православен български род в гр. Русе.

Основно образование завършва в ОУ „Христо Ботев“, гр. Мездра, средното – в Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Ценов“, гр. Враца, профил – физика.

Завършва през 2005 г. бакалавърска степен в Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

В същия факултет завършва магистърска програма „Църковно-социално служение“, специалност „Теология“, с отличие през 2010 г.

Паралелно с учебните занимания в Богословския факултет, през 2006 г., по благословението на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, постъпва в Чекотинския манастир „Св. Архангел Михаил”, общ. Правец, където официално е приет на послушание от 2007 г. с благословията на своето семейство.

След 4-годишен срок на изпитание на 09.04.2011 г. получава монашеско пострижение от Ловчанския митрополит Гавриил като му е дадено името Михаил, в чест на св. Архангел Михаил.

През същата година е назначен за игумен на Чекотинския манастир.

Получава свещен сан йеродякон на 08.07.2012 г. В йеромонашески чин е възведен на 22.07.2012 г., в деня когато се чества паметта на св. равноап. Мария Магдалина. Ръкоположението е извършено от Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с приснопаметния старец схиархимандрит Тимотей (Сакас).

В периода на неговото игуменско управление 2011-2021 г. изпълнява различни послушания, свързани с възстановяване на материално-духовния облик на светата обител, станала жертва на разколническо заграбване по време на разкола в БПЦ.

Възстановено е аязмото и алеите, водещи до него.

Същевременно изпълнява своята пастирска дейност по възложеното послушание за душеспасението на повереното му паство.

Възведен на 08.11.2020 г. в архимандритско достойнство в Чекотинския манастир „Св. Архангел Михаил“.

По решение на Св. Синод на 20.09.2021 г. е избран и наречен за Константийски епископ.

На 26.09.2021 г. е хиротонисан за Константийски епископ Михаил в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Ловеч, и от същата дата е назначен за Викарен епископ на Ловчанския митрополит.